POLECAMY

Zbiór inspiracji: pyszne przekąski na imprezę

Zobaczcie kilka pomysłów na imprezowe przekąski! Do ich przygotowania możemy użyć ciasta francuskiego, kruchego, możemy upiec muffiny w różnych wersjach, a także wykorzystać placki tortilli i zwykłe pieczywo.

/ 3 tygodnie temu
Zbiór inspiracji: pyszne przekąski na imprezę fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Dania pojawiające się na odświętnym stole powinny być różnorodne i lekkostrawne. Idealnie sprawdzą się więc cieszące oko i podniebienie różnego rodzaju przekąski na imprezę. Do ich przygotowania możemy użyć ciasto francuskie, kruche, możemy upiec muffiny w różnych wersjach, a także wykorzystać placki tortilli i zwykłe pieczywo. Pomysłów jest całe mnóstwo. A jeżeli nie macie weny na przekąski na imprezę, to koniecznie zajrzyjcie do naszych propozycji. 

Przepis na francuskie hot-dogi

Składniki:

  • parówki
  • ciasto francuskie
  • jajko

Sposób przygotowania:

Każdą parówkę zawijamy w kawałek ciasta francuskiego. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy do momentu zarumienienia ciasta.

Przepis na paszteciki z ciasta francuskiego

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • mięso mielone
  • jajko
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • żółty ser

Sposób przygotowania:

Mięso mielone wymieszać z jajkiem, odrobiną bułki tartej, solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na kwadraty ok. 10 cm x 10 cm. Na każdy kwadrat nałożyć łyżkę farszu, posypać startym żółtym serem. Zwinąć rogi kwadratów i piec w piekarniku w 200 stopniach około 15 minut.

Przepis na ciasteczka francuskie ze szpinakiem i fetą

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • opakowanie szpinaku mrożonego
  • kostka sera fety
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, słodka czerwona papryka

Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrozić w rondelku na małym ogniu. Woda powinna całkiem wyparować. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, odrobinę soli i czerwoną paprykę. Gdy szpinak ostygnie dodać do niego ser feta i wszystko razem zmiksować blenderem na jednolitą masę.

Rulon ciasta rozwinąć, pokroić na 12 części. Na każdy kawałek nakładać łyżkę farszu, zwinąć. Piec w 180 stopniach przez około 20 minut.

Zobacz też przepis na pierogi ruskie z ciasta francuskiego

Przekąski na imprezę z ciasta kruchego

Przepis na pikantne babeczki

Składniki:

  • opakowanie gotowych kruchych babeczek
  • 300 g sera ricotty
  • 2 łyżki posiekanego drobno koperku
  • opakowanie wędzonego łososia w plastrach
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ser doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać drobno pokrojony świeży koperek, wymieszać. Na każdą kruchą babeczkę nakładać odrobinę sera i kawałki łososia.

Tarta z mozzarellą, pomidorami i bazylią

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 3 pomidory
  • 3 kulki mozzarelli
  • oliwa z oliwek
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mąkę, masło, olej, wodę, sól zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy ją na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować, przenieść do formy na tartę (o średnicy ok.23 cm) i dokładnie docisnąć do dna i boków. Ciasto na dnie formy ponakłuwać widelcem. Spód piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni aż się zarumieni. Wyjąć z pieca i obniżyć temperaturę piekarnika do 180 stopni.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki. Mozzarellę pokroić w plasterki.

Na upieczonym spodzie ułożyć na przemian pomidory, mozzarellę i świeże listki bazylli. Włożyć do piekarnika i piec, aż mozzarella zacznie się topić.

Przepis na muffiny z szynką i serem

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • 1/4 szklanki pokrojonej drobno szynki
  • 1/4 szklanki pokrojonej drobno cebuli
  • 1/4 szklanki pokrojonej drobno czerwonej papryki

Sposób przygotowania:

Mleko i masło przełożyć do rondelka, podgrzewać aż masło się rozpuści. Gdy wystygnie dodać do przesianej mąki z solą, pieprzem i proszkiem do pieczenia. Wbić jajka i wymieszać dokładnie masę. Do masy dodać warzywa, ser oraz szynkę. Wymieszać. Nakładać do wysmarowanych foremek do 3/4 wysokości. Piec ok. 20 minut.

Zobacz 40 innych przepisów na muffiny

Przepis na pikantne muffiny

Składniki:

  • 3 szklanki mąki,
  • 10 dag masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 1/3 szkl. mleka,
  • 2 jajka,
  • 20 ostrego salami,
  • 15 dag startego żółtego sera,
  • sól, ostra papryka w proszku

Sposób przygotowania:

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier wymieszać. Dodać masło, mleko, jajka. Zmiksować na gładkie ciasto. Salami pokroić możliwie jak najdrobniej, obsmażyć na patelni. Ser i salami wrzucić do ciasta, wymieszać. Doprawić do smaku solą i papryką. Foremki do muffinek wypełnić do 3/4 ich objętości. Piec 20-25 minut w temp. 170 stopni.

Przekąski na imprezę z tortilli

Składniki:

  • placki tortilli
  • serek kremowy
  • papryka czerwona i żółta
  • starty żółty ser (około 15 dkg)
  • szczypiorek
  • łyżka majonezu
  • sól, pieprz, papryka czerwona w proszku
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Papryki kroimy w drobną kosteczkę. Szczypiorek siekamy. Do serka dodajemy papryki, szczypior, żółty ser, przyprawy i majonez. Mieszamy wszystko dokładnie.

Każdy placek tortilli smarujemy delikatnie oliwą z oliwek. Po chwili nakładamy farsz i dokładnie rozsmarowujemy cienka warstwę na całym placku. Zawijamy ciasno w rulonik, roladki z tortilli kroimy na małe kawałki.

Tuńczykowa kanapka z tortilli

Składniki:

  • placki tortilli
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • kukurydza w puszce
  • czerwona papryka
  • sałata lodowa
  • musztarda
  • majonez
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotować pastę tuńczykową. Paprykę i cebulę drobno pokroić. Dodać odsączoną kukurydzę, rozdrobnionego tuńczyka, musztardę i majonez. przyprawić do smaku. Całość dobrze mieszamy. Na każdy placek kładziemy liść sałaty a następnie smarujemy go pastą z tuńczyka. Zaginamy najpierw dół placka, a następnie każdy z jego boków.

Zobacz też przepis na sałatkę z tuńczykiem

Tortillowe koreczki z szynką parmeńską

Składniki:

  • placki tortilli
  • opakowanie szynki parmeńskiej
  • serek mascarpone
  • łyżka majonezu
  • starty żółty ser
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Serek mascarpone wymieszać z łyżką majonezu, przyprawić pieprzem. Każdy placek tortilli smarować serkiem, na to kłaść plaster lud dwa szynki posypać żółtym serem. Tortillę ciasno zwijać, kroić na kawałki, każdy kawałek nabić na wykałaczkę

Przepis na krążki z łososiem

Składniki:

  • kromki ciemnego pieczywa
  • ser feta
  • chrzan
  • plastry wędzonego łososia
  • świeży koperek

Sposób przygotowania:

Z kromek pieczywa ciemnego wycinamy krążki. Ser feta rozdrabniamy dokładnie, dodajemy odrobinę chrzanu do smaku. Koperek drobno siekamy dodajemy do pasty serowej. Na każdy krążek pieczywa nakładamy warstwę pasty, na to kawałki łososia. Dekorujemy koperkiem.

Zobacz też przepis na łososia w cieście francuskim

Kanapki z pastą z kurczaka i żurawiną

Składniki:

  • bagietka
  • 20 dag gotowanego kurczaka
  • 20 dag wątróbek drobiowych
  • 20 dag chudego boczku wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • masło
  • przyprawy do smaku
  • żurawina

Sposób przygotowania:

Boczek kroimy w kostkę i topimy na patelni. Dodajemy odrobinę masła i wrzucamy wątróbkę. Dusimy na małym ogniu przez około 15 minut. Następnie dodajemy posiekane mięso z kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Chwilę razem podsmażamy. Gdy wystygnie, całość mielimy w trzykrotnie w maszynce.

Bagietkę kroimy na kromki. Na każdą nakładamy pastę i dekorujemy żurawiną.

Przepis na tosty w wersji mini

Składniki:

  • bagietka
  • oliwa
  • czosnek
  • zielona paryka
  • pomidor
  • żółty ser

Sposób przygotowania:

Bagietkę kroimy na kromki. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą. Każdą kromkę smarujemy oliwą i pieczemy w piekarniku na złoty kolor. Ser i warzywa kroimy w kostkę, razem mieszamy i układamy na upieczone kromki.

Zobacz też przepis na frytki z cukinii

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (11)
/tydzień temu
Gościom zazwyczaj serwuję jakieś małe przekąski, ewentualnie przystawki i podaję obiad. Bardzo lubią jak robię szaszłyki z dodatkiem chutney gruszkowego z eterno. Jest w ogóle świetny do mięs.
/3 tygodnie temu
takie przekąski na imprezę to moim zdaniem mega opcja. ja bym dodała roladki łososiowe ze szpinakiem
/10 miesięcy temu
Pomysł genialny w swojej prostocie. Ja na swoją 18 oczywiście zamówiłam kilka pizz, bo wszyscy moi znajomy uwielbiają je :) A zdecydowałam się na Party Pizza, wszystkie dowieźli ciepłe, pyszne i na czas :)
POKAŻ KOMENTARZE (8)