5 pysznych przekąsek na imprezę

Zobaczcie kilka pomysłów na imprezowe przekąski! Do ich przygotowania możemy użyć ciasto francuskie, kruche, możemy upiec muffiny w różnych wersjach, a także wykorzystać placki tortilli i zwykłe pieczywo.

Dania pojawiające się na imprezowym stole powinny być różnorodne i lekkostrawne. Idealnie sprawdzą się więc cieszące oko i podniebienie różnego rodzaju przekąski. Do ich przygotowania możemy użyć ciasto francuskie, kruche, możemy upiec muffiny w różnych wersjach, a także wykorzystać placki tortilli i zwykłe pieczywo. Pomysłów jest całe mnóstwo. A jeżeli nie macie weny na przekąski, to koniecznie zajrzyjcie do naszych propozycji. 

Karnawałowe przekąski Karnawałowe przekąski Karnawałowe przekąski

 

Przekąski z ciasta francuskiego

Francuskie hot dogi

Składniki:

  • parówki
  • ciasto francuskie
  • jajko

Karnawałowe przekąski

Sposób przygotowania:

Każdą parówkę zawijamy w kawałek ciasta francuskiego. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy do momentu zarumienienia ciasta.

Paszteciki

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • mięso mielone
  • jajko
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • żółty ser

Karnawałowe przekąski

Sposób przygotowania:

Miso mielone wymieszać z jajkiem, odrobiną bułki tartej, solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na kwadraty ok. 10 cm x 10 cm. Na każdy kwadrat nałożyć łyżkę farszu, posypać startym żółtym serem. Zwinąć rogi kwadratów i piec w piekarniku w 200 stopniach około 15 minut.

Ciasteczka francuskie ze szpinakiem i fetą

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • opakowanie szpinaku mrożonego
  • kostka sera fety
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, słodka czerwona papryka

Karnawałowe przekąski

Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrozić w rondelku na małym ogniu. Woda powinna całkiem wyparować. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, odrobinę soli i czerwoną paprykę. Gdy szpinak ostygnie dodać do niego ser feta i wszystko razem zmiksować blenderem na jednolitą masę.
Rulon ciasta rozwinąć, pokroić na 12 części. Na każdy kawałek nakładać łyżkę farszu, zwinąć. Piec w 180 stopniach przez około 20 minut.

 

Przekąski z ciasta kruchego

Pikantne babeczki

Składniki:

  • opakowanie gotowych kruchych babeczek
  • 300 g sera ricotty
  • 2 łyżki posiekanego drobno koperku
  • opakowanie wędzonego łososia w plastrach
  • sól, pieprz

Karnawałowe przekąski

Sposób przygotowania:

Ser doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać drobno pokrojony świeży koperek, wymieszać. Na każdą babeczkę nakładać odrobinę sera i kawałki łososia.

Tarta z mozzarellą, pomidorami i bazylią

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 3 pomidory
  • 3 kulki mozzarelli
  • oliwa z oliwek
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz

Karnawałowe przekąski

Sposób przygotowania:

Mąkę, masło, olej, wodę, sól zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy ją na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować, przenieść do formy na tartę (o średnicy ok.23 cm) i dokładnie docisnąć do dna i boków. Ciasto na dnie formy ponakłuwać widelcem. Spód piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni aż się zarumieni. Wyjąć z pieca i obniżyć temperaturę piekarnika do 180 stopni.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki. Mozzarellę pokroić w plasterki.

Na upieczonym spodzie ułożyć na przemian pomidory, mozzarellę i świeże listki bazylli. Włożyć do piekarnika i piec, aż mozzarella zacznie się topić.

 

Muffiny

Muffiny z szynką i serem

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • 1/4 szklanki pokrojonej drobno szynki
  • 1/4 szklanki pokrojonej drobno cebuli
  • 1/4 szklanki pokrojonej drobno czerwonej papryki

Karnawałowe przekąski

Sposób przygotowania:

Mleko i masło przełożyć do rondelka, podgrzewać aż masło się rozpuści. Gdy wystygnie dodać do przesianej mąki z solą, pieprzem i proszkiem do pieczenia. Wbić jajka i wymieszać dokładnie masę Do masy dodać warzywa, ser oraz szynkę. Wymieszać. Nakładać do wysmarowanych foremek do 3/4 wysokości. Piec ok. 20 minut.

Muffiny na pikantnie

Składniki:

  • 3 szklanki mąki,
  • 10 dag masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 1/3 szkl. mleka,
  • 2 jajka,
  • 20 ostrego salami,
  • 15 dag startego żółtego sera,
  • sól, ostra papryka w proszku

Karnawałowe przekąski

Sposób przygotowania:

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier wymieszać. Dodać masło, mleko, jajka. Zmiksować na gładkie ciasto. Salami pokroić możliwie jak najdrobniej, obsmażyć na patelni. Ser i salami wrzucić do ciasta, wymieszać. Doprawić do smaku solą i papryką. Foremki do muffinek wypełnić do 3/4 ich objętości. Piec 20-25 minut w temp. 170 stopni.

 

Przekąski z tortilli

Ślimaczki z tortilli

Składniki:

  • placki tortilli
  • serek kremowy
  • papryka czerwona i żółta
  • starty żółty ser (około15 dkg)
  • szczypiorek
  • łyżka majonezu
  • sól, pieprz, papryka czerwona w proszku
  • oliwa z oliwek

Karnawałowe przekąski

Sposób przygotowania:

Papryki kroimy w drobną kosteczkę. Szczypiorek siekamy. Do serka dodajemy papryki, szczypior, żółty ser, przyprawy i majonez. Mieszamy wszystko dokładnie.

Każdy placek tortilli smarujemy delikatnie oliwą z oliwek. Po chwili nakładamy farsz i dokładnie rozsmarowujemy cienka warstwę na całym placku. Zawijamy ciasno w rulonik i kroimy na małe kawałki.

Tuńczykowa kanapka z tortilli

Składniki:

  • placki tortilli
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • kukurydza w puszce
  • czerwona papryka
  • sałata lodowa
  • musztarda
  • majonez
  • sól, pieprz

Karnawałowe przekąski

Sposób przygotowania:

Przygotować pastę tuńczykową. Paprykę i cebulę drobno pokroić. Dodać odsączoną kukurydzę, rozdrobnionego tuńczyka, musztardę i majonez. przyprawić do smaku. Całość dobrze mieszamy. Na kazdy placek kładziemy liść sałaty a następnie smarujemy go pastą z tuńczyka. Zaginamy najpierw dół placka a następnie każdy z jego boków.

Tortillowe koreczki z szynką parmeńską

Składniki:

  • placki tortilli
  • opakowanie szynki parmeńskiej
  • serek mascarpone
  • łyżka majonezu
  • starty żółty ser
  • pieprz

Karnawałowe przekąski

Sposób przygotowania:

Serek mascarpone wymieszać z łyżką majonezu, przyprawić pieprzem. Każdy placek tortilli smarować serkiem, na to kłaść plaster lud dwa szynki posypać zółtym serem.T tortillę ciasno zwijać, kroić na kawałki, każdy kawałek nabić na wykałaczkę

 

Przekąski z pieczywa

Krążki z wędzonym łososiem

Składniki:

  • kromki ciemnego pieczywa
  • ser feta
  • chrzan
  • plastry wędzonego łososia
  • świeży koperek

Karnawałowe przekąski

Sposób przygotowania:

Z kromek pieczywa ciemnego wycinamy krążki. Ser feta rozdrabniamy dokładnie, dodajemy odrobinę chrzanu do smaku. Koperek drobno siekamy dodajemy do pasty serowej. Na każdy krążek pieczywa nakładamy warstwę pasty, na to kawałki łososia. Dekorujemy koperkiem.

Kanapki z pastą z kurczaka i żurawiną

Składniki:

  • bagietka
  • 20 dag gotowanego kurczaka
  • 20 dag wątróbek drobiowych
  • 20 dag chudego boczku wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • masło
  • przyprawy do smaku
  • żurawina

Karnawałowe przekąski

Sposób przygotowania:

Boczek kroimy w kostkę i topimy na patelni. Dodajemy odrobinę masła i wrzucamy wątróbkę. Dusimy na małym ogniu przez około 15 minut. Następnie dodajemy posiekane mięso z kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Chwilę razem podsmażamy. Gdy wystygnie, całość mielimy w trzykrotnie w maszynce.
Bagietkę kroimy na kromki. Na każdą nakładamy pastę i dekorujemy żurawiną.

Mini tosty

Składniki:

  • bagietka
  • oliwa
  • czosnek
  • zielona paryka
  • pomidor
  • żółty ser

Karnawałowe przekąski

Sposób przygotowania:

Bagietkę kroimy na kromki. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą. Każdą kromkę smarujemy oliwą i pieczemy w piekarniku na złoty kolor. Ser i warzywa kroimy w kostkę, razem mieszamy i układamy na upieczone kromki.

Więcej przepisów znajdziecie tutaj:Przepisy na przekąski

Zdjęcia: Depositpohotos

Sałatka z krewetkami - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (8)
KOMENTARZE (8)
Gość We-Dwoje.pl/rok temu
A ten serek kremowy to jaki? Topiony?
Renatkaa/2 lata temu
Jak patrzę na te pyszności to aż mi się zachciewa imprezki i dobrego winka:) O jak tak ciepło to mogłoby być jakieś lekkie schłodzone dobrze...
Gość We-Dwoje.pl/2 lata temu
Przekąska z tuńczykiem bezbłędna! Wszyscy się nią zajadali cały wieczór. Fenomenalna przekąska :)
POKAŻ KOMENTARZE (8)