Proste i szybkie pomysły na przetwory z czereśni: zobacz, jak w kilka chwil przygotować pyszne dżemy, soki i konfitury

przetwory z czereśni przepisy fot. Adobe Stock, Maria
Przetwory z czereśni są proste w przygotowaniu - najbardziej czasochłonnym elementem jest pozbawienie owoców pestek i ogonków. Wystarczy jednak użyć drylownicy, aby maksymalnie przyspieszyć ten proces. Z czereśni możesz przygotować pyszny dżem, konfiturę oraz kompoty i soki. Zobacz, jak się za to zabrać.
Weronika Kwaśniak / 30.06.2023 16:07
przetwory z czereśni przepisy fot. Adobe Stock, Maria

Pyszne przetwory z czereśni idealnie smakują zarówno w towarzystwie ciast i letnich deserów, jak i dań na słono - gęsta, soczysta konfitura podkreśli smak mięs i sprawi, że letni obiad będzie smakował doskonale. Czereśnie świetnie nadają się do przygotowania ekspresowych przetworów, po które możesz sięgać na bieżąco lub zapasteryzować i wykorzystać jesienią czy zimą.

Spis treści:

  1. Dżem z czereśni w wersji bez cukru
  2. Kompot z czereśni do słoików
  3. Nalewka z czereśni
  4. Konfitura czereśniowa
  5. Chutney z czereśni na ostro

Dżem z czereśni bez cukru

Idealny dżem z czereśni jest kremowy i aksamitny, a także odpowiednio gęsty. Sprawdza się idealnie jako dodatek do francuskich tostów czy pysznych śniadaniowych placuszków. Będą też idealną dekoracją owsianek i ciast z czereśniami.

Składniki:

  • 2 kg czereśnie,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta kardamonu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Czereśnie wydryluj i duś w garnku z odrobiną wody.
  2. Dopraw solą, kardamonem i cynamonem. Sól wyciąga z owoców naturalną słodycz podczas gotowania, co fachowo nazywamy jaginizacją.
  3. Duś przez około 30 minut na wolnym ogniu, doglądając czy owoce nie przywierają do dna garnka.
  4. Dżem z czereśni przygotowany w ten sposób możesz zagęścić dodatkiem pektyny, co zastąpi cukier żelujący.

sok z czereśni

fot. Przetwory z czereśni: dżem/Adobe Stock, alicja neumiler

Kompot czereśniowy na zimę do słoików

Idealnym napojem na chłodne zimowe wieczory jest pyszny kompot z czereśni. Możesz przygotować go na wiele sposobów, dodając ulubione przyprawy i zioła. Taki kompot świetnie sprawdzi się także jako dodatek do gorącej herbaty.

Składniki:

  • 3 kg czereśni,
  • litr wody,
  • 2 łyżki cukru,
  • wanilia,
  • cynamon w kawałku,
  • anyż.

Sposób przygotowania:

  1. Czereśnie pozbaw pestek.
  2. Następnie wlej do garnka wodę i włóż czereśnie.
  3. Gotuj razem z wanilią, cynamonem oraz anyżem przez około 20 minut na wolnym ogniu.
  4. Do wyparzonych słoików przelej kompot z czereśni i zakryj szczelnie pokrywką.
  5. Układaj do góry dnem, aby zassała się.
  6. Kolejnym krokiem jest wekowanie przetworów z czereśni w gorącej wodzie. Układaj słoiki w garnku wyłożonym bawełnianą ściereczką.
  7. Gotuje przez 15 minut w przypadku litrowych weków.

dżem z czereśni

fot. Przetwory z czereśni: kompot/Adobe Stock, alter_photo

Przetwory z czereśni: nalewka

Dla fanów napojów "z prądem" na zimowe i jesienne popołudnia spędzane z najbliższymi poleca się pyszna, orzeźwiająca, a jednocześnie rozgrzewająca nalewka z czereśni. Podobnie, jak kompot, możesz dodać odrobinę do herbaty lub sączyć z kieliszka. Możesz przygotować ją w wersji bardziej lub mniej gęstej.

Składniki:

  • 3 kg czereśni,
  • szklanka cukru,
  • 3 laski cynamonu,
  • laska wanilii,
  • wódka lub spirytus.

Sposób przygotowania:

  1. Czereśnie dryluj, pozbawiając pestek.
  2. Duś z niewielką ilością wody przez około 30 minut.
  3. Przelej do słoików lub butelek i wkładaj cynamon, pokrojoną wanilię lub kardamon.
  4. Zalej wódką lub spirytusem.
  5. Zakręć i odłóż w ciemne miejsce.
  6. Domowa nalewka z czereśni jest gotowa po około 3-4 miesiącach.

nalewka z czereśni

fot. Przetwory z czereśni: nalewka czereśniowa/Adobe Stock, marysckin

Konfitura z czereśni

W przypadku konfitur możesz naprawdę poszaleć. Świetnie smakuje z kawałkami owoców obtoczonymi w żelowej, lekkiej formule. Doskonale pasuje do dań mięsnych oraz jako dodatek do dressingu. Przygotuj ją w wersji bardziej gęstej, dzięki czemu sprawdzi się też w roli sosu.

Składniki:

  • 1,5 kg cukru,
  • 3 kg czereśni,
  • łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka rumu.

Sposób przygotowania:

  1. Czereśnie dokładnie umyj, pozbądź się ogonków i wydryluj.
  2. Następnie przełóż do garnka i zagotuj razem z cukrem.
  3. Dodaj cynamon i wlej porcję rumu.
  4. Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny.
  5. Pamiętaj, aby mieszać przetwory z czereśni co jakiś czas, aby masa nie przypaliła się od spodu.
  6. Gotową konfiturę z czereśni przełóż do wyparzonych wcześniej słoików.
  7. Zawekuj przez 20 minut w gorącej wodzie i kładź na blacie wyłożonym ściereczką do góry dnem.

co zrobić z czereśni

fot. Przetwory z czereśni: konfitura czereśniowa/Adobe Stock, tycoon101

Przetwory z czereśni: chutney na ostro

Chutney to gęsty sos, popularny szczególnie w kuchni indyjskiej. Najczęściej przygotowuje się go z dodatkiem bardzo ostrych przypraw. Świetnym składnikiem bazowym w tym przypadku będą czereśnie - stworzą doskonałą, nieoczywistą propozycję do dań mięsnych oraz sałatek.

Składniki:

  • 1 kg czereśni,
  • 5 łyżek cukru,
  • łyżeczka sosu sojowego,
  • szczypta soli,
  • szczypta sproszkowanej papryczki chili,
  • łyżeczka soku z limonki.

Sposób przygotowania:

  1. Czereśnie dokładnie umyj, pozbądź się ogonków i pestek.
  2. Włóż do garnka i wsyp cukier.
  3. Zagotuj dolewając sos sojowy i sok z limonki. Dopraw solą i sproszkowaną papryczką chili.
  4. Czereśniowy chutney gotuj przez około 1,5 godziny na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji dżemu.
  5. Przełóż do wcześniej wyparzonych słoików i dokładnie zakręć.
  6. Wekuj przetwory z czereśni przez 20 minut w wodzie.
  7. Odstaw słoiki do góry dnem na bawełnianą ścierkę.

chutney z czereśni

fot. Przetwory z czereśni: chutney/Adobe Stock, Leckerstudio

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 28.06.2016.

Zobacz też inne pomysły na wykorzystanie czereśni:

Jak zrobić wino z czereśni? Przepis, który zawsze wychodzi!
Jak zrobić wino z czereśni? Przepis, który zawsze wychodzi!
Wino z czereśni nie jest zbyt popularne. Zwykle owoce te miesza się z innymi - malinami, porzeczkami, winogronami. Możesz jednak przygotować napój alkoholowy tylko z czereśni. To idealnie orzeźwiająca propozycja na upalne dni, a także pyszny napój na wieczorne imprezy z rodziną czy przyjaciółmi.
Czy zjedzenie czereśni z robakami jest groźne dla zdrowia?
Czy zjedzenie czereśni z robakami jest groźne dla zdrowia?
Przypadkowe lub celowe zjedzenie robaczywej czereśni nie jest groźne dla zdrowia. Jeśli nie czujesz odrazy na myśl o zjedzeniu robaka (i jego odchodów) w czereśni, możesz jeść robaczywe owoce. Żeby pozbyć się larw z czereśni, zamocz je w wodzie na godzinę. Po tym czasie larwy wypełzną z owoców. Nigdy nie jedz za to czereśni z pleśnią.
Dlaczego nie można popijać czereśni? To nie mit, czereśnie + woda to wybuchowe połączenie
Dlaczego nie można popijać czereśni? To nie mit, czereśnie + woda to wybuchowe połączenie
Słyszałaś kiedyś, że nie powinno się popijać czereśni wodą lub mlekiem? To nie mit! Takie połączenie faktycznie może działać przeczyszczająco. Dokładny mechanizm tego działania nie jest znany, ale prawdopodobnie chodzi o sorbitol z czereśni, który ma zdolność „ściągania” wody do jelita. Z przeczyszczającym działaniem czereśni wiążą się też inne ciekawostki.
Wiśnia a czereśnia: jak je odróżnić i do czego wykorzystać?
Wiśnia a czereśnia: jak je odróżnić i do czego wykorzystać?
Wiśnia a czereśnia - wiadomo, że to dwa różne owoce, ale czy potrafisz je od siebie odróżnić? Na pierwszy rzut oka mogą się wydawać niemal identyczne, jednak sporo się od siebie różnią. Przede wszystkim chodzi o ich smak, ale także wygląd - wielkość, kolor, etc. Jak prawidłowo odróżnić wiśnię od czereśni?
Nie wyrzucaj ogonków z czereśni, zrób z nich napar. Szypułki z czereśni wspierają odchudzanie i nie tylko
Nie wyrzucaj ogonków z czereśni, zrób z nich napar. Szypułki z czereśni wspierają odchudzanie i nie tylko
Ogonki z czereśni, a konkretniej napar z ogonków czereśni, są stosowane w medycynie ludowej, naturalnej i alternatywnej od lat. Przypisuje się im właściwości odchudzające i przyspieszające metabolizm. Według ludowych wierzeń ogonki z czereśni są też dobre na schorzenia prostaty, stawy i bóle miesiączkowe.
Mrożenie czereśni: jak mrozić czereśnie, aby zachować ich smak i witaminy?
Mrożenie czereśni: jak mrozić czereśnie, aby zachować ich smak i witaminy?
Mrożenie czereśni to popularna praktyka po wczesnowakacyjnych zbiorach. Sezon na czereśnie trwa krótko, dlatego warto zdecydować się na zamrożenie ich, aby móc cieszyć się ich soczystym, orzeźwiającym smakiem przez wiele miesięcy. Czy jednak mrożenie nie zabija dobroczynnych witamin i minerałów? A co z pestkami - usuwać czy mrozić wszystko razem?
Frużelina z czereśni - przepis na owoce w żelu
Frużelina z czereśni - przepis na owoce w żelu
Frużelina z czereśni przypomina lekko tężejącą galaretkę, bo do jej przygotowania używa się żelatyny. Gorące owoce łączy się z pęczniejącą żelatyną, ale nie doprowadza do wrzenia.
Nalewka wiśniowa na rumie
Nalewka wiśniowa na rumie
Dla zdrowotności oczywiście!

Redakcja poleca

REKLAMA