Spis treści:
- Surówka z młodej kapusty
- Kapuśniak z młodej kapusty
- Bigos z młodej kapusty
- Zasmażana młoda kapusta z boczkiem
- Jak przygotować młodą kapustę, aby nie była gorzka?
Surówka z młodej kapusty
Składniki:
- główka młodej kapusty,
- 2 marchewki,
- pół główki czerwonej kapusty,
- oliwa z oliwek,
- szczypta cukru,
- szczypta soli,
- sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Wstępnie umyj i osusz młodą kapustę. Pozbądź się wewnętrznej, stwardniałej części, a także wierzchnich liści. Dokładnie przetrzyj liście ręcznikiem papierowym.
- Poszatkuj drobno za pomocą noża lub na tarce.
- Marchewki obierz i dokładnie umyj.
- Zetrzyj na tarce lub pokrój w cienkie słupki. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z cukrem, solą i sokiem z cytryny.
- Włóż wszystkie składniki do dużej miski i skrop dressingiem.
- Mocno wetrzyj go w surówkę tak, aby smaki połączyły się.
- Odstaw surówkę z młodej kapusty przynajmniej na 30 minut.
fot. Adobe Stock
Kapuśniak z młodej kapusty
Składniki:
- główka młodej kapusty,
- łyżeczka soli,
- ok. 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 2 marchewki,
- szczypta kminku,
- szczypta pieprzu,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- ok. 500 g ziemniaków.
Sposób przygotowania:
- Umyj i osusz młodą kapustę. Pozbądź się wewnętrznej, stwardniałej części, wyrzuć też wierzchnie liście.
- Poszatkuj drobno za pomocą noża.
- W garnku zagotuj wcześniej przygotowany bulion. Wrzuć młodą kapustę.
- Obierz marchewkę i pokrój w talarki. Dodaj do wywaru.
- Dodaj sól, kminek, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz.
- Duś kapuśniak na małym ogniu przez około godzinę. W tym czasie obierz i pokrój ziemniaki. Dodaj je do zupy około 20-25 minut przed końcem gotowania.
Bigos z młodej kapusty
Składniki:
- główka młodej kapusty,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 2 listki laurowe,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- 300 g mięsa wieprzowego - np. łopatki lub szynki,
- 250 g mięsa drobiowego,
- ok. 750 ml bulionu warzywnego lub mięsnego.
Sposób przygotowania:
- Umyj i osusz młodą kapustę.
- Pozbądź się wewnętrznej, stwardniałej części oraz wierzchnich liści.
- Poszatkuj młodą kapustę drobno za pomocą noża. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz i drobno pokrój w piórka.
- Podsmaż warzywa na oleju lub smalcu.
- Dodaj kawałki umytego i osuszonego mięsa wieprzowego oraz drobiowego. Dodaj pieprz, sól, listki laurowe i ziele angielskie.
- Duś przez 30 minut, a następnie zalej bulionem.
- Duś przez 4 godziny na wolnym ogniu.
- Podawaj bigos z młodej kapusty z razowym chlebem lub pieczonymi ziemniakami.
fot. Adobe Stock
Zasmażana młoda kapusta z boczkiem
Składniki:
- główka młodej kapusty,
- 250 g wędzonego boczku,
- łyżka mąki pszennej,
- łyżeczka śmietany,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 1 średniej wielkości marchewka,
- 2 ząbki czosnku,
- 250 ml bulionu warzywnego lub mięsnego,
- 1/2 małej cebuli,
- 1 liść laurowy.
Sposób przygotowania:
- Umyj i osusz młodą kapustę. Pozbądź się wewnętrznej, stwardniałej części. Wyrzuć też wierzchnie liście.
- Poszatkuj pozostałe liście drobno za pomocą noża.
- Boczek pokrój drobno i podsmaż w garnku z grubym dnem. Dorzuć posiekany czosnek i cebulę, smaż przez chwilę.
- Dodaj posiekaną kapustę i pokrojoną drobno marchewkę (jeśli z boczku wytopiło się mało tłuszczu, dorzuć łyżkę masła). Przesmaż.
- Dopraw solą i pieprzem, dodaj ziele i liście laurowe. Zalej bulionem, duś przez 45 minut, aż do miękkości kapusty.
- Na koniec zabiel mąką wymieszaną ze śmietaną.
- Podawaj zasmażaną młodą kapustę z kaszą lub razowym chlebem.
Jak przygotować młodą kapustę, aby nie była gorzka?
Młoda kapusta, podobnie jak papryka lub liście cykorii, charakteryzuje się gorzkawym posmakiem. W zależności od gatunku i odmiany, może być mniej lub bardziej nasilony. Niektórym w zupełności ten posmak nie przeszkadza - miłośnicy młodej kapusty uważają, że to podstawa niepowtarzalnego smaku. Inni wolą pozbyć się charakterystycznej goryczki.
Jak przygotować młodą kapustę, by nie była gorzka?
Wstępne przygotowanie:
- Każdy liść młodej kapusty oderwij od zdrewniałej, twardej części warzywa.
- Następnie obmyj w przegotowanej wodzie i osusz każdy z nich za pomocą ręcznika papierowego.
- Przełóż liście do pojemnika i posól każdy z osobna.
- Wetrzyj sól delikatnie opuszkami palców. Zamknij pojemnik wieczkiem i przełóż do lodówki na około 3 godziny.
- Po tym czasie wyjmij liście młodej kapusty i obmyj pod bieżącą wodą.
- Wylej ciecz z pojemnika. Osusz liście ponownie ręcznikiem papierowym lub bawełnianą ściereczką.
Zobacz też inne przepisy na dania z kapustą:
Sprawdzone przepisy na gołąbki
Doskonała zapiekanka z kapusty włoskiej i łososia