Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- główka młodej kapusty
- 25 dag mielonego mięsa
- duża marchew
- jajko
- cebula
- torebka kaszy jęczmiennej
- kostka bulionowa
- olej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na młodą kapustę z mięsem!
- Mięso mielone dokładnie wymieszaj z posiekaną i zeszkloną na oleju cebulą, pokrojoną w kostkę marchewką, jajkiem i kaszą.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Z kapusty zdejmij kilka wierzchnich liści (zachowaj na potem) i wytnij głąb.
- Następnie usuń część liści ze środka.
- Kapustę nadziej przygotowanym farszem mięsnym, zawiń w pozostawione liście i obwiąż nicią bawełnianą.
- Włóż ponownie do garnka z bulionem przygotowanym z kostki (wg przepisu na opakowaniu) i duś (ok. 45 minut), aż liście kapusty będą miękkie.