MARCHEWKA: marchewka gotowana, marchewka zasmażana

Fotolia_40724992_Subscription_XL.jpg fot. Fotolia
Marchewka to wszechstronne warzywo, z którego przygotujemy smaczne sałatki, surówki lub nawet dżemy – sprawdź nasze przepisy na marchewkę!
Sylwia Kazimierczuk / 16.05.2017 12:58
Fotolia_40724992_Subscription_XL.jpg fot. Fotolia

Marchewka to znakomite warzywo bogate w beta-karoten, likopen oraz przeciwutleniacze, które doskonale wpływają na nasze zdrowie. Gotowana, zasmażana lub karmelizowana z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw idealnie sprawdza się jako dodatek do obiadu lub przystawka sama w sobie. Sprawdź nasze przepisy na doskonałą marchewkę, którą pokocha cała Twoja rodzina!

Marchewka gotowana: przepis

Oto składniki na marchewkę gotowaną z pietruszką:

  • szczypta soli
  • pól kilo marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta pieprzu
  • garść posiekanej pietruszki

Jak zrobić marchewkę gotowaną?

Do dużego rondla wlewamy wodę i wsypujemy sól. Wkładamy oczyszczone marchewki i gotujemy przez 8 minut. Tak przygotowane podsmażamy na rozpuszczonym maśle. Dodajemy miód i sok z cytryny. Doprawiamy całość solą i pieprzem i dusimy przez 5 minut. Gdy tylko skarmelizuje się, podajemy na ciepło. Tak przygotowaną marchewkę podajemy z pietruszką i serwujemy do obiadu.

Marchewka zasmażana: przepis

Oto składniki na marchewkę zasmażaną:

  • 3 duże marchewki
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru

Jak zrobić marchewkę zasmażaną?

Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w mniejszą kostkę. Przygotowujemy duży rondel i wlewamy wodę. Dosypujemy sól, cukier oraz masło. Marchewkę gotujemy przez około 8 minut do miękkości. Należy uważać, aby nie rozgotować marchewki. W miseczce przygotowujemy wodę wymieszaną z mąką. Dolewamy mieszankę do marchewki i zagotowujemy do zgęstnienia. Serwujemy na ciepło lub na zimno. Tak przyrządzoną marchewkę podajemy do duszonego mięsa lub kotletów.

Marchewka z groszkiem: przepis

Oto składniki na marchewkę z groszkiem:

  • 5 średnich marchewek
  • 200 g groszku mrożonego
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • szczypta cukru
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli

Jak zrobić marchewkę z groszkiem?

Najpierw dokładnie myjemy i obieramy marchewkę. Dorzucamy groszek i gotujemy przez około 10 minut do miękkości. Nie należy rozgotowywać, aby podczas smażenia całość nie rozpadła się. Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy masło i mąkę. Pilnujemy, aby nie przypaliła się, jedynie lekko przyrumieniła. Do gotowanej marchewki i groszku dosypujemy sól, cukier i pieprz. Wcześniej przygotowaną zasmażkę wlewamy do całości i gotujemy do uzyskania gęstej, zwartej konsystencji. Tak przyrządzoną marchewkę podajemy do obiadu w asyście ziemniaków i mięsa.

Zobacz inne książki kucharskie redakcji Polki.pl

Redakcja poleca

REKLAMA