Pasztet z marchwi i soczewicy - przepis składniki i przygotowanie
Idealny na Wielkanoc!

Opublikowano: 02.03.2016, 07:01
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
- 6 marchewek
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki oleju
- cebula
- papryczka chili
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- czubata łyżeczka curry
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu mielonego
- 4 jajka
- 5 marchewek do formy
Reklama
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pasztet z marchwi i soczewicy!
- Soczewicę wypłucz.
- Zalej 3/4 l wody, lekko rozgotuj, wystudź.
- 6 marchewek obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Na maśle i oleju przesmaż posiekaną cebulę, chilli, czosnek i marchewkę.
- Dodaj kurkumę, kumin, curry, sól i pieprz, wystudź.
- Połącz z soczewicą i jajkami, dopraw.
- 5 marchewek obierz, pokrój w cienkie, długie plasterki.
- Gotuj na wrzątku pół minuty, osącz.
- Foremkę wysmaruj masłem, wyłóż plasterkami marchewki.
- Napełnij masą, przykryj pozostałymi plasterkami marchewki.
- Wierzch posmaruj olejem.
- Piecz godzinę w temperaturze 185 stopni C.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na pasztety:
Pasztet z dziczyzny - przepis Magdy Gessler
Przepis na pasztet
Pasztet z wątróbki i kurczaka - przepis
Pasztet mieszany z suszonymi owocami - przepis
Reklama
Reklama
Reklama