Chutney z marchewki - przepis składniki i przygotowanie

Nietypowy pomysł na przetwory: zobacz przepis na chutney z marchewki!
Weronika Kwaśniak / 08.09.2016 07:04
DRUKUJ PRZEPIS
Chutney z marchewki - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg marchwi
  • 10 dag korzenia imbiru
  • 200 ml białego winnego octu
  • cytryna
  • 100 ml wody
  • 30 dag cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki nasion kolendry
  • łyżeczka soli  
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 3 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:

Zobacz przepis na chutney z marchewki - subtelny dodatek do mięs, który urozmaici smak każdej potrawy!

  1. Marchew zetrzyj na tarce tak, żeby powstały długie cienkie paseczki.
  2. Imbir obierz i pokrój w kawałeczki jak zapałki.
  3. Cytrynę umyj, zetrzyj z niej skórkę, a później wyciśnij sok.

Surówka z marchewki - przepis video

  1. Do garnka włóż: startą marchew i pokrojony imbir.
  2. Dodaj sok i skórkę z cytryny, ocet winny, wodę, sól, cukier i miód.
  3. Zamieszaj i odstaw na kilka godzin, żeby wszystko puściło sok.

Kotlety z marchewki i kapusty - przepis

  1. Przełóż masę do garnka, dodaj kolendrę i całość gotuj na wolnym ogniu, aż większość płynu odparuje.
  2. Pod koniec gotowania dodaj ostrą papryczkę do smaku oraz płatki migdałowe.
  3. Gotowy chutney przełóż do gorących, wyparzonych  i osuszonych słoików i od razu zamknij.

Jak zrobić zupę z marchewki?

  1. Przechowuj w chłodnym miejscu.
  2. Podawaj nie wcześniej niż po miesiącu leżakowania.
DRUKUJ PRZEPIS