Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg marchwi
- 10 dag korzenia imbiru
- 200 ml białego winnego octu
- cytryna
- 100 ml wody
- 30 dag cukru
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki nasion kolendry
- łyżeczka soli
- łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 3 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Zobacz przepis na chutney z marchewki - subtelny dodatek do mięs, który urozmaici smak każdej potrawy!
- Marchew zetrzyj na tarce tak, żeby powstały długie cienkie paseczki.
- Imbir obierz i pokrój w kawałeczki jak zapałki.
- Cytrynę umyj, zetrzyj z niej skórkę, a później wyciśnij sok.
Surówka z marchewki - przepis video
- Do garnka włóż: startą marchew i pokrojony imbir.
- Dodaj sok i skórkę z cytryny, ocet winny, wodę, sól, cukier i miód.
- Zamieszaj i odstaw na kilka godzin, żeby wszystko puściło sok.
Kotlety z marchewki i kapusty - przepis
- Przełóż masę do garnka, dodaj kolendrę i całość gotuj na wolnym ogniu, aż większość płynu odparuje.
- Pod koniec gotowania dodaj ostrą papryczkę do smaku oraz płatki migdałowe.
- Gotowy chutney przełóż do gorących, wyparzonych i osuszonych słoików i od razu zamknij.
- Przechowuj w chłodnym miejscu.
- Podawaj nie wcześniej niż po miesiącu leżakowania.