POLECAMY

Marzysz o pysznym deserze? Sprawdź nasze przepisy na tiramisu!

Tiramisu to kultowy włoski deser. My polecamy przyrządzenie go na kilka sposobów!

Weronika Kwaśniak / 2 miesiące temu
Marzysz o pysznym deserze? Sprawdź nasze przepisy na tiramisu! fot. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Tiramisu to jeden z najbardziej znanych deserów świata. Tradycyjnie składa się z warstwy biszkoptu, nasączonej mocną kawą i amaretto, a także z kremu stworzonego z mascarpone, cukru i śmietany oraz jajek. My mamy jednak dla was także przepis na tiramisu bez jajek, tort tiramisu, a także ciasto tiramisu - to zmienione interpretacje klasycznego przepisu, które bazują jednak na podobnych składnikach. Polecamy też tiramisu z truskawkami oraz tiramisu z malinami!

Zobacz: tiramisu - przepis klasyczny

Przepis na tiramisu bez jajek

Klasyczne tiramisu zakłada użycie surowych jaj. Wiele osób obawia się tego, nie mając ochoty na spożywanie nieprzetworzonych jajek. My znamy przepis na wersję bez tego składnika. Do przyrządzenia tiramisu bez jajek potrzebne są:

  • 200 g podłużnych biszkoptów,
  • 4 łyżki rozpuszczalnej kawy,
  • 250 ml wrzątku,
  • 50 ml likieru amaretto,
  • 200 g śmietany kremówki,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 250 g serka mascarpone,
  • starta gorzka czekolada do posypania wierzchu.

Deser możesz przygotowywać od razu w pucharkach, albo w niewielkiej tortownicy (później będziesz musiała pokroić go na kawałki). Kawę rozpuść we wrzątku i zmieszaj z likierem, wystudź. Wyłóż pierwszą warstwę deseru - biszkopty (połowę całej ilości), nasączone kawową mieszanką. Nie mocz ich za długo, by nie były całkiem rozmięknięte.

Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Wymieszaj ją mikserem z mascarpone. Połowę kremu wyłóż na biszkopty. Potem stwórz kolejną warstwę z drugiej partii nasączonych biszkoptów, a następnie drugą część kremu. Wierzch posyp startą gorzką czekoladą. Gotowe tiramisu bez jajek chłodź w lodówce przez co najmniej 12 godzin.

Przepis na tort tiramisu

Z pewnością każdy jubilat ucieszy się z pysznego tortu tiramisu! Oto składniki:

Na biszkopt do tortu:

  • 130 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 35 g mąki ziemniaczanej

Na masę:

  • 150 ml śmietany kremówki,
  • 120 g cukru pudru,
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej,
  • 750 g serka mascarpone

Dodatkowo:

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 160 ml mocnej kawy,
  • 100 ml amaretto

Rozpocznij od przygotowania biszkoptu na tort tiramisu. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania powolutku dodając do nich cukier. Teraz dodawaj pojedynczo żółtka, nie przerywając ubijania. Mąkę pszenną przesiej razem z ziemniaczaną i ostrożnie dodaj je do masy jajecznej. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, przelej do niej ciasto. Piecz w 180 stopniach przez 35 minut. Gdy biszkopt na tort tiramisu będzie gotowy, upuść go razem z foremką na podłogę - będzie łatwiej wyjąć go z tortownicy. Po ostygnięciu przekrój go dużym nożem na 3 blaty.

Teraz zrób krem do tortu tiramisu. Cukier puder, śmietanę kremówkę, serek mascarpone oraz esencję waniliową zmiksuj, aż powstanie gładki krem. Blaty biszkoptowe nasącz teraz kawą, wymieszaną z likierem. Gorzką czekoladę zetrzyj na tarce. Teraz tort przyrządzaj według następującej kolejności - na nasączony blat wyłóż 1/3 kremu tiramisu i posyp 1/3 startej czekolady. Potem wyłóż kolejny blat, przełóż drugą partią kremu i posyp czekoladą. Powtarzaj, aby wierzchnią warstwę tortu tiramisu stanowił krem z wiórkami czekoladowymi. Boki ciasta również możesz posmarować. Przed zaserwowaniem deser schładzaj przez 12 godzin.

Zobacz więcej naszych przepisów na desery

Sprawdź jeszcze 13 pomysłów na tiramisu:

Tiramisu z truskawkami
Tiramisu z truskawkami
Kochasz klasyczne tiramisu? To wersja dla ciebie!
Cytrynowe tiramisu
Cytrynowe tiramisu
Pyszny deser bez pieczenia!
Tiramisu z malinami
Tiramisu z malinami
Do dekoracji możesz też wybrać inne owoce!
Biszkoptowe ciasto tiramisu
Biszkoptowe ciasto tiramisu
Kawowe i pyszne!
Kostka tiramisu na biszkopcie
Kostka tiramisu na biszkopcie
Efektowne ciasto przekładane!
Tiramisu - kawowy deser
Tiramisu - kawowy deser
Skosztuj rozpływającego się w ustach przysmaku! To deser tradycyjnie jadany we Włoszech na drugie śniadanie.
Kremowe tiramisu
Kremowe tiramisu
Smakowite tiramisu przygotujesz z dobre jakości serka mascarpone
Tiramisu z migdałową nutą
Tiramisu z migdałową nutą
Tiramisu to ciasto, które jest jako deser zaskakuje swoim delikatnym, ale i zdecydowanym smakiem. Idealne na spotkanie z przyjaciółką czy na święta!
Owocowe tiramisu
Owocowe tiramisu
Tiramisu to prawdziwie włoski przysmak. Idealny do popołudniowej kawy.
Truskawkowe tiramisu Baileys
Truskawkowe tiramisu Baileys
Utrzyj żółtka z cukrem pudrem, dodaj mascarpone, serek i sok z cytryny. Ukręć masę, aż będzie gładka.
Tiramisu
Tiramisu
Deser ten podaje się bardzo silnie schłodzony i je się zwykle do kawy espresso. Tradycyjnie tiramisu spożywa się we Włoszech na drugie śniadanie – zwłaszcza w upalne dni. Tiramisu z włoskiego oznacza dosłownie - przebudź się.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)