Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto:
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 6 jajek
- 1/5 kostki masła
Krem tiramisu:
- 8 żółtek
- 1 szklanka cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
- 1/5 szklanki likieru amaretto
- 2 szklanki śmietanki 36%
- 1 łyżka żelatyny
- 1 łyżka kakao
Syrop kawowy:
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na tiramisu - ciasto na biszkopcie!
- Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.
- Następnie wolno mieszając, dodawaj po jednym żółtka oraz mąkę.
- Na koniec wlej rozpuszczone masło i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Ciasto wylej na dużą płaską blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
- Równomiernie rozprowadź i piecz w 180 st. C około 10 minut.
- Pół szklanki wody wymieszaj z cukrem i kawą. Syropem polej upieczone ciasto.
- Ciasto zmierz i potnij na cztery równe prostokąty.
- Żółtka utrzyj z cukrem na puch.
- Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzej, aby się rozpuściła.
- Masę żółtkową wymieszaj z mascarpone, likierem, ubitą śmietanką, a na koniec rozpuszczoną żelatyną.
- Prostokąty ciasta przełóż kremem.
- Wierzch i brzegi ciasta posmaruj resztą kremu i posyp kakao.