Składniki:
- 20 dag podłużnych biszkoptów
- 30 dag mascarpone
- 20 dag mrożonych miękkich owoców jagodowych (np. czarnych porzeczek)
- 10 dag cukru
- cukier waniliowy
- kieliszek likieru owocowego (np. cassis)
- kieliszek likieru migdałowego
- szklanka mocnego słodkiego naparu kawy
- 3 łyżki startej białej czekolady
Przygotowanie:
- Owoce rozmroź, zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym. Zmiksuj z mascarpone i likierem owocowym.
- Kawę wlej do szerokiej miski i dodaj likier migdałowy. Połowę biszkoptów kolejno krótko zanurz w kawie, tak by były wilgotne tylko z wierzchu. Ułóż ciasno obok siebie i posmaruj 1/2 kremu owocowego. Tak samo zanurz w kawie resztę biszkoptów, ułóż je na warstwie kremu. Wierzch tiramisu przykryj resztą kremu. Posyp czekoladą. Chłodź 2–3 godz.