Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- opakowanie podłużnych biszkoptów (ok. 25 sztuk)
- 2 łyżeczki mielonej kawy
- 50 ml likieru kawowego
- 50 dag serka mascarpone
- 4 żółtka
- 4 czubate łyżki cukru (60 g)
- łyżeczka żelatyny
- cytryna
- 2 łyżeczki kakao
Przygotowanie:
Zobacz przepis na cytrynowe tiramisu!
- Żółtka utrzyj z cukrem na parze, aż masa stanie się biała i zwiększy objętość.
- Zdejmij z ognia i ubijaj jeszcze chwilę, aby masa przestygła.
- Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
- W soku namocz żelatynę, gdy napęcznieje, podgrzej, aby się rozpuściła.
- Serek mascarpone przełóż do miski, dodaj masę żółtkową, rozpuszczoną żelatynę i skórkę z cytryny.
- Dokładnie wymieszaj.
- Kawę zaparz w szklance wrzątku, przecedź, wystudź i wymieszaj z likierem.
- Biszkopty mocz w kawie i ułóż ich warstwę w foremce keksowej wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na warstwie biszkoptów połóż 1/4 część przygotowanego kremu.
- Potem znów warstwa biszkoptów i tak do wyczerpania składników.
- Ciasto wstaw do lodówki.
- Przed podaniem posyp z wierzchu kakao.