Dietetyczne sałatki są idealnym posiłkiem na lunch lub kolację. Można łatwo zabrać je do pracy, a kompozycji sałatek dietetycznych jest tak dużo, że niemal codziennie można jeść inną. Nawyk jedzenia dietetycznej sałatki warzywnej przynajmniej raz dziennie jest bardzo zdrowy, gdyż w takim posiłku znajdują się wszystkie niezbędne składniki odżywcze, które wspomagają sprawne funkcjonowanie organizmu.
Spis treści:
- Idealna dietetyczna sałatka — co zawiera?
- Dietetyczna sałatka z jajkiem i pomidorem
- Dietetyczna sałatka z tuńczykiem
- Dietetyczna sałatka z jajkiem i awokado
- Dietetyczna sałatka z makreli wędzonej
- Dietetyczna sałatka z kaszą bulgur
- Dietetyczna sałatka z makaronem pełnoziarnistym
- Dietetyczna sałatka z cieciorki konserwowej
- Dietetyczna sałatka z kaszy gryczanej
- Dietetyczna sałatka z kaszy jaglanej
- Dietetyczna sałatka z kapusty pekińskiej i kurczaka
- Dietetyczna sałatka z ryżem i warzywami
- Dietetyczna sałatka z pomarańczą i serem pleśniowym
- Lekka sałatka gruszkowo-serowa
- Dietetyczna sałatka z borówkami amerykańskimi
Idealna dietetyczna sałatka - co zawiera?
Wszystkie sałatki dietetyczne mają kilka wspólnych cech. Możesz oczywiście przygotowywać je z opracowanych i sprawdzonych przepisów, które znajdziesz poniżej, ale równie łatwo nauczysz się samodzielnie przygotowywać pyszne i zbilansowane dietetyczne sałatki. Taka sałatka może sama w sobie stanowić dietetyczne śniadanie, fit lunch do pracy lub lekką kolację.
W skład zdrowej, sycącej sałatki dietetycznej, która będzie samodzielnym posiłkiem, powinny wchodzić:
- warzywa, najlepiej kilka rodzajów;
- źródło węglowodanów (owoce, grzanki, ryż, kasza, makaron);
- dodatek białkowy (kurczak, ser, fasola, jajko, soczewica, tofu, jogurt naturalny, tuńczyk, łosoś);
- źródło zdrowego tłuszczu (pestki lub nasiona, awokado, olej roślinny lub oliwa z oliwek);
- inne dodatki smakowe (przyprawy, świeże zioła, musztarda, chrzan, posypki).
Staraj się przygotowywać sałatki sezonowe. Sałatki wiosenne (z dodatkiem szczypiorku, rzodkiewek, nowalijek), będą różnić się od jesiennych sałatek z dodatkiem dyni, batatów i jabłek i typowych sałatek na grilla.
Pamiętaj, że choć sałatka to bardzo zdrowy posiłek, łatwo sprawić, że będzie kaloryczna. Jeśli zależy ci na tym, żeby sałatka naprawdę była dietetyczna i pomagała zachować szczupłą sylwetke lub schudnąć, kontroluj ilość kalorycznych dodatków takich jak:
- dressing (nawet ten zdrowy, na oliwie z oliwek);
- orzechy i pestki — niewątpliwie są nieocenionym źródłem witamin i minerałów, ale są też dość kaloryczne;
- majonez — nie — niejest składnikiem zakazanym, ale koniecznie trzeba limitować jego ilość, jeśli sałatka ma być niskokaloryczna;
- olej i oliwa — jedna łyżka to aż 90 kcal, do sałatki dodaj małą łyżeczkę.
Samo jedzenie sałatek nie spowoduje, że schudniesz. Jeśli zależy ci na utracie masy ciała, skorzystaj z diety odchudzającej.
Przygotowałyśmy proste dietetyczne sałatki, które łatwo przygotować na wynos. Sprawdzą się zarówno na śniadanie, lunch w pracy, jak i smaczną kolację.
Dietetyczna sałatka z jajkiem i pomidorem
Składniki:
- pół główki sałaty rzymskiej,
- 1 pomidor,
- 2 jajka gotowane na twardo,
- pół czerwonej cebuli,
- 5 rzodkiewek,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Sałatę porwij na kawałki. Pomidora pokrój w kostkę.
- Cebulę pokrój w piórka. Wymieszaj z sałatą i pomidorem.
- Rzodkiewki umyj, osusz i pokrój w plasterki. Postyp nimi sałatkę.
- Jajka obierz i pokrój na ćwiartki i dodaj do sałatki.
- W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
- Polej sałatkę przygotowanym sosem jogurtowym.
fot. Dietetyczna sałatka z jajkiem i pomidorem/Adobe Stock, Sea Wave
Dietetyczna sałatka z tuńczykiem
Składniki:
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- pół woreczka ryżu basmati;
- 3 łyżki czerwonej fasoli;
- pół papryki;
- 4 łyżki jogurtu naturalnego;
- słodka i ostra papryka w proszku.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ryż. Odsącz tuńczyka z puszki.
- Jogurt wymieszaj z papryką słodką i ostrą.
- Posiekaj paprykę, fasolę odsącz.
- Wymieszaj ryż, tuńczyka, fasolę i paprykę.
- Polej sałatkę sosem jogurtowo-paprykowym.
Dietetyczna sałatka z jajkiem i awokado
Składniki:
- pół główki sałaty lodowej,
- pół czerwonej cebuli,
- 2 jajka gotowane na pół miękko,
- pół awokado;
- łyżka miodu,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżka musztardy.
Sposób przygotowania:
- Sałatę porwij na kawałki.
- Cebulę pokrój w piórka. Wymieszaj z sałatą.
- Jajka obierz i przekrój na ćwiartki. Awokado obierz i pokrój w kostkę lub paski.
- Wymieszaj miód z sokiem z cytryny i musztardą.
- Wyłóż jajka i awokado na sałacie. Polej całość powstałym sosem miodowym z musztardą.
Dietetyczna sałatka z makreli wędzonej
Składniki:
- 100 g fileta z makreli wędzonej (bez skóry i ości),
- 2 garście roszponki,
- 1 ogórek
- 1 ugotowany i obrany ze skórki burak,
- 1 mandarynka,
- sok z limonki,
- łyżka oliwy,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
1. Roszponkę opłucz, osusz i włóż do salaterki.
2. Ogórek pokrój w kostkę. I dodaj do roszponki, wymieszaj.
3. Makrelę obierz ze skóry i ości, porwij na małe kawałki i dodaj do salaterki.
4. Mandarynkę obierz i podziel na cząstki. Dodaj do sałatki.
5. W miseczce wymieszaj sok z limonki z oliwą, dopraw solą i pieprzem.
6. Polej całość sosem cytrynowo-oliwnym.
fot. Dietetyczna sałatka z makreli wędzonej/Adobe Stock, mierogers1
Dietetyczna sałatka z kaszą bulgur
- szklanka ugotowanej kaszy bulgur,
- 2 garści rukoli,
- 6 plasterków szynki parmeńskiej,
- garść prażonych orzeszków pinii,
- 250 g truskawek,
- wiórki parmezanu.
- łyżka oliwy,
- łyżeczka miodu,
- łyżka octu balsamicznego,
- świeżo zmielony pieprz.
- Wymieszaj składniki sosu.
- Kaszę wsyp do miski.
- Połóż na niej rukolę i pokrojone w plastry truskawki.
- Na to rozłóż plastry szynki parmeńskiej.
- Polej sosem sałatkę, udekoruj wiórkami parmezanu i prażonymi orzeszkami pinii.
fot. Sałatka z szynka parmeńską i truskawkami/Adobe Stock, thayra83
Sałatka z makaronem pełnoziarnistym
- szklanka makaronu pełnoziarnistego,
- średnia cukinia,
- ząbek czosnku,
- sól,
- czarny pieprz,
- 3 łyżki oliwy,
- 80 g sera typu feta,
- świeża bazylia cytrynowa.
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżeczki musztardy Dijon,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- kolorowy pieprz (młotkowany).
- Cukinię pokrój wzdłuż na plastry, natrzyj ząbkiem czosnku, posyp solą i pieprzem.
- Posmaruj oliwą i odstaw na godzinę.
- Wsyp makaron do miski.
- Cukinię grilluj przez ok. 4 minuty z każdej strony. Następnie wyłóż na makaron, posyp pokrojoną w kostkę fetą.
- Zmieszaj składniki na sos.
- Całość polej sosem i udekoruj bazylią.
Dietetyczna sałatka z cieciorki konserwowej
Składniki:
- 1 puszka cieciorki (około 240 g po odsączeniu),
- 1 papryka czerwona,
- 6 pomidorków koktajlowych,
- 1 cebula czerwona,
- garść rukoli,
- garść roszponki,
- garść natki pietruszki,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 2 łyżki oliwy,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cieciorkę odsącz i przepłucz zimną wodą.
- Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Pomidorki przekrój na połówki.
- Natkę pietruszki posiekaj.
- W miseczce wymieszaj sok z cytryny z oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem.
- Wymieszaj w salaterce zieleninę, cieciorkę, paprykę, ogórek, cebulę i natkę pietruszki.
- Polej całość przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj.
fot. Dietetyczna sałatka z cieciorki konserwowej/Adobe Stock, Sea Wave
Dietetyczna sałatka z kaszy gryczanej
- szklanka ugotowanej kaszy gryczanej,
- 200 g zielonych szparagów,
- 200 g świeżego groszku,
- 100 g rukoli,
- mała cukinia,
- szczypta cukru,
- świeże zioła.
- posiekana szalotka,
- 2 łyżki oliwy,
- sok z 1/2 cytryny,
- łyżeczka musztardy,
- łyżeczka miodu,
- sól,
- czarny pieprz.
- Ugotuj szparagi i groszek w wodzie z dodatkiem soli i szczypty cukru.
- Odcedź i włóż na chwilę do zimnej wody.
- Kaszę wsyp na dno miski.
- Cukinię pokrój w plasterki ułóż na kaszy, a na niej pokrojone szparagi, groszek i rukolę.
- Wymieszaj wszystkie składniki na sos, polej nim sałatkę i posyp ją posiekanymi ziołami.
Dietetyczna sałatka z kaszy jaglanej
- 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
- ćwiartka arbuza bez pestek,
- 100 g sera feta lub 50 g parmezanu,
- świeże zioła np. mięta, rukola, roszponka,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki miodu.
- Arbuza umieść w lodówce na ok. 5-6 godzin przed przyrządzaniem sałatki.
- Kaszę wyłóż na dno miski.
- Obierz arbuza ze skórki, wyjmij wszystkie pestki, pokrój na niewielkie części i wyłóż na talerz.
- Posyp pokruszoną fetą lub tartym parmezanem.
- Posyp świeżymi ziołami, w tym koniecznie miętą.
- Sałatkę polej sosem z cytryny i miodu.
- Podawaj schłodzoną, jako przystawkę w upalne dni.
fot. Dietetyczna sałatka z kaszy jaglanej/Adobe Stock, Lukas Gojda
Dietetyczna sałatka z kapusty pekińskiej i kurczaka
Składniki:
- 100 g piersi z kurczaka,
- ulubione zioła do kurczaka,
- główka kapusty pekińskiej,
- kilka rzodkiewek,
- pół puszki kukurydzy,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka koperku.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka umyj i obtocz w przyprawach. Upiecz na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu lub ugotuj na parze.
- Kurczaka pokrój w paski.
- Kapustę pekińską podziel na listki (możesz je dodatkowo porwać).
- Seler naciowy pokrój w cienkie plasterki, rzodkiewkę w drobną kostkę.
- Wymieszaj kurczaka z warzywami.
- Jogurt zmieszaj z siekanym koperkiem. Polej sałatkę powstałym sosem.
Dietetyczna sałatka z ryżem i warzywami
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu,
- 1 żółta papryka,
- ½ puszki groszku,
- 5-6 pomidorków koktajlowych,
- garść świeżej kolendry,
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj, odcedź i ostudź.
- Paprykę pokrój w drobną kostkę.
- Pomidorki przekrój na pół. Kolendrę posiekaj.
- W miseczce wymieszaj sok z limonki z olejem, dopraw solą i pieprzem.
- Wymieszaj pokrojone warzywa z ryżem.
- Polej całość przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj.
fot. Dietetyczna sałatka z ryżem i warzywami/Adobe Stock, nolonely
Dietetyczna sałatka z pomarańczą i serem pleśniowym
- mała sałata rzymska,
- duża pomarańcza,
- 100 g sera pleśniowego np. Lazur,
- garść orzechów włoskich.
- 4 łyżeczki oliwy,
- 2 łyżeczki miodu,
- 1/2 łyżeczki musztardy Dijon,
- 4 łyżeczki soku z cytryny.
- Wymieszaj składniki sosu, odstaw.
- Umytą sałatę porwij na mniejsze kawałki i ułóż na talerzu.
- Obierz pomarańczę, pokrój w plastry i dodaj do sałaty.
- Posyp pokruszonym serem.
- Sałatkę polej sosem i posyp posiekanymi orzechami.
Lekka sałatka gruszkowo-serowa
- 2 dojrzałe, twarde gruszki,
- 250 ml wody,
- łyżka cukru,
- 100 g sera pleśniowego,
- garść rukoli,
- kolorowy pieprz,
- kilka orzechów włoskich.
- Gruszki obierz, przekrój na połówki i wydrąż gniazda nasienne.
- Zagotuj wodę z cukrem, włóż gruszki i gotuj na małym ogniu ok. 5 minut. Odstaw do wystygnięcia.
- Ser pleśniowy wymieszaj z pieprzem.
- Zimne połówki gruszek napełnij serem.
- Każdą gruszkę udekoruj połówką orzecha włoskiego.
- Podawaj na talerzu z rukolą.
fot. Sałatka z gruszką i serem pleśniowym/ Adobe Stock, ivanmateev
Dietetyczna sałatka z borówkami amerykańskimi
- garść świeżego szpinaku,
- 2 garści borówki amerykańskiej,
- 50 g sera brie,
- kilka prażonych orzechów włoskich,
- oliwa,
- ocet balsamiczny,
- świeżo mielony czarny pieprz.
- Umyty szpinak wyłóż na talerz. Posyp borówkami.
- Ser brie pokrój w kostkę i dodaj do sałatki. Całość skrop oliwą i octem balsamicznym.
- Posyp świeżo zmielonym pieprzem i prażonymi chwilę na suchej patelni orzechami włoskimi.
- Podawaj z razowym chlebem.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 29.05.2013.
Czytaj także:Dietetyczny obiad - 16 szybkich, prostych, niskokalorycznych dańDietetyczna kolacja - 7 najlepszych propozycji na pyszną i zdrową kolację!Fit śniadania z jajek - przepisy na dietetyczne śniadania z jajek