Surówka z marchewki i jabłka pasuje do każdego obiadu. Zobacz przepisy

surówka z marchewki i jabłka fot. Adobe Stock
Surówka z marchewki i jabłka jest pyszna, ale to nie jedyna wersja tego dodatku. Doskonale smakuje też z porem oraz selerem.
Urszula Wilczkowska / 10.01.2020 12:43
surówka z marchewki i jabłka fot. Adobe Stock

Że marchew jest niezwykle zdrowa, wie każde dziecko. Zawarte w niej witaminy wpływają na poprawę zdrowia i wzmacniają odporność. Co więcej, marchew jest jednym z tańszych warzyw dostępnych na rynku. Warto więc jeść jej jak najwięcej nie tylko w zimowym okresie, kiedy jesteśmy narażone na różne choroby i infekcje.

Surówka z marchewki i jabłka doskonale smakuje. Chyba nie znajdzie się nikt, kto twierdzi inaczej! Do tego pasuje to większości dań. Podaj ją do pieczonego pstrąga lub duszonych sznycli z indyka.

Surówka z marchewki i jabłka z dodatkiem chrzanu

Składniki:

  • 200 g świeżej marchwi,
  • 150 g kwaśnych jabłek,
  • 20 g chrzanu,
  • 80 ml śmietany,
  • sól,
  • cukier,
  • sok z połówki cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Chrzan zetrzyj na tarce i skrop sokiem z cytryny.
  2. Do śmietany dodaj sól i cukier. Wymieszaj.
  3. Jabłka wraz z marchwią zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj chrzan oraz śmietanę, a następnie wymieszaj.

Surówka z marchewki i pora

Składniki:

  • 250 g marchewki,
  • 100 g pora,
  • 150 g kwaśnych jabłek,
  • 130 ml śmietany,
  • sól,
  • cukier,
  • sok z połówki cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka wraz z marchwią zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Pory pokrój na drobne plasterki.
  3. Do śmietany dodaj sól i cukier. Wymieszaj.
  4. Marchew, jabłka i pory wymieszaj i skrop sokiem z cytryny. Dodaj śmietanę i wymieszaj jeszcze raz.

Surówka z marchewki jabłka, białej kapusty, selera i porów

Składniki:

  • 200 g marchewki,
  • 1 średnie jabłko,
  • 100 g białej kapusty,
  • 50 g selera,
  • jedna średnia pietruszka,
  • 50 g pora,
  • 70 g kwaszonych ogórków,
  • 15 ml oleju,
  • dwie łyżki musztardy,
  • sól,
  • cukier,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Marchew, seler oraz pietruszkę zetrzyj na tarce.
  2. Kapustę i pory pokrój w paski.
  3. Ogórki pokrój w kosteczkę.
  4. Jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  5. Wszystkie warzywa wymieszaj razem i skrop sokiem z cytryny.
  6. Do musztardy dodaj olej, sól i cukier. Wymieszaj.
  7. Do mieszanki warzyw dodaj sos i jeszcze raz wymieszaj. Smacznego!

Więcej przepisów na pyszne surówki:
Klasyczne surówki z marchewki
Surówka z białej kapusty
Surówka z selera i jabłka
Surówka z pora w innym wydaniu
Surówka z selera naciowego

Redakcja poleca

REKLAMA