Składniki:
- 60 dag piersi indyka,
- 20 dag pieczarek,
- 5 dag masła,
- 1/2 szklanki bulionu,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- kilka gałązek rozmarynu rozmarynu,
- olej,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Masz w lodówce indyka i pieczarki, ale nie chcesz robić zwykłych panierowanych kotletów? Zamiast tego wypróbuj duszonych sznycli z indyka z pieczarkami. Ich smak na pewno zyska sobie wielu miłośników w twoim domu!
Chociaż sznycel oryginalnie oznacza rozbity i panierowany kotlet z cielęciny, dziś można nazywać w ten sposób o wiele więcej potraw mięsnych. Mamy sznycle wieprzowe, z kurczaka, więc dlaczego i nie sznycle z indyka! Jak je przyrządzić?
- Pierś indyka osusz ręcznikiem papierowym, pokrój na cienkie kotleciki i lekko rozbij.
- Oprósz solą i pieprzem.
- Rozgrzej olej z łyżką masła i obsmaż indyka z 2 stron – wystarczy zaledwie kilka minut, by kotleciki „zamknęły się” z obu stron. Dzięki temu mięso będzie o wiele bardziej soczyste.
- Pieczarki umyj, pokrój w plastry lub ćwiartki i obsmaż na patelni, aż będą miały złoty kolor.
- Mięso i pieczarki przełóż do naczynia żaroodpornego i całość podlej bulionem.
- Dodaj ziele angielskie i kilka gałązek rozmarynu, a następnie duś, aż mięso będzie miękkie.
Sznycle z indyka w duszonej wersji podawaj z kaszą lub ziemniakami. Możesz je dodatkowo polać sosem, który zostanie po pieczeniu.
Sprawdź też inne pomysły na dania z indykiem:
Pieczony udziec z indyka
Szybkie stir-fry z indykiem