Przepis na sznycle z indyka: duszone z pieczarkami

Duszone sznycle z indyka z pieczarkami to doskonały pomysł na obiad – nie tylko dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni.
Weronika Kwaśniak / 03.01.2017 05:11
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis na sznycle z indyka: duszone z pieczarkami fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 60 dag piersi indyka,
  • 20 dag pieczarek,
  • 5 dag masła,
  • 1/2 szklanki bulionu,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • kilka gałązek rozmarynu rozmarynu,
  • olej,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Masz w lodówce indyka i pieczarki, ale nie chcesz robić zwykłych panierowanych kotletów? Zamiast tego wypróbuj duszonych sznycli z indyka z pieczarkami. Ich smak na pewno zyska sobie wielu miłośników w twoim domu!

Chociaż sznycel oryginalnie oznacza rozbity i panierowany kotlet z cielęciny, dziś można nazywać w ten sposób o wiele więcej potraw mięsnych. Mamy sznycle z kurczaka, wieprzowe, więc dlaczego i nie sznycle z indyka! Jak je przyrządzić?

  1. Pierś indyka osusz ręcznikiem papierowym, pokrój na cienkie kotleciki i lekko rozbij.
  2. Oprósz solą i pieprzem.
  3. Rozgrzej olej z łyżką masła i obsmaż indyka z 2 stron – wystarczy zaledwie kilka minut, by kotleciki „zamknęły się” z obu stron. Dzięki temu mięso będzie o wiele bardziej soczyste.
  4. Pieczarki umyj, pokrój w plastry lub ćwiartki i obsmaż na patelni, aż będą miały złoty kolor.
  5. Mięso i pieczarki przełóż do naczynia żaroodpornego i całość podlej bulionem.
  6. Dodaj ziele angielskie i kilka gałązek rozmarynu, a następnie duś, aż mięso będzie miękkie.

Sznycle z indyka w duszonej wersji podawaj z kaszą lub ziemniakami, które możesz dodatkowo polać sosem, który zostanie po pieczeniu.

Sprawdź też inne pomysły na dania z indykiem:
Pieczony udziec z indyka
Szybkie stir-fry z indykiem

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)