Zupa gulaszowa Magdy Gessler

Przepis na zupę gulaszową pochodzi z książki Magdy Gessler "Kuchnia moja pasja". Zobacz, jak słynna restauratorka przygotowuje tradycyjne danie kuchni węgierskiej!

Zupa gulaszowa
fot. Fotolia

Składniki na zupę gulaszową:

  • kilogram schabu karkowego
  • 3 łyżki smalcu
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 łyżek słodkiej papryki w proszku
  • 3 łyżki ostrej papryki w proszku
  • 4 pomidory
  • 3 upieczone papryki
  • 4 ziemniaki
  • kminek, sól
Na wywar mięsny:
  • gicz cielęca
  • nóżka wieprzowa
Na wywar z warzyw:
  • cebula
  • 2 marchewki
  • pół selera
  • 1 litr wody
Na zacierki:
  • jajko
  • mąka

Przepis na zupę gulaszową:

  1. Kilogram schabu karkowego kroimy w kostkę i marynujemy w 3 łyżkach słodkiej papryki, 6 ząbkach czosnku roztartych z odrobiną soli i kminku. Gulasz jest ciężki, a kminek jest naszym bezpiecznikiem. To jest nasze lekarstwo na gulasz. Zostawiamy mięso na całą noc.
  2. Dwie łyżki smalcu rozgrzewamy na patelni i wrzucamy dwie duże pokrojone w paski cebule. Dodajemy mięso, które leciutko obsmażamy.
  3. Kiedy mięso zaczyna lekko puszczać sok zasypujemy je kolejnymi trzema łyżkami słodkiej papryki. Papryka w gulaszu jest wszechobecna. Wszystko razem gotujemy, uzupełniając kleistym rosołem i wywarem z warzyw.
  4. Dalej dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory, upieczoną i pokrojoną paprykę, ostrą paprykę w proszku i 4 pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy wszystko jest miękkie, dodajemy zacierki, które zagniatamy z całego jajka i mąki.
Magda Gessler "Kuchnia moja pasja" Edipresse Książki, 2005

Na zlecenie Edipresse

Zobacz inne pyszne przepisy autorstwa Magdy Gessler:

 

Oceń artykuł 55 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
Marcin2014.02.27 08:01
I potem Pani Magda wygląda jak triceratops w peruce...
arno692013.11.15 14:38
kobieto naucz sie gotowac to nie jest zupa gulaszowa mimry z mamrami
Ania2013.06.13 09:32
Pyszna zupa gulaszowa Magdy Gessler!!!!!
Gość2013.03.29 14:08
Ja gotuję właśnie z tego przepisu, wspaniała, dobrze doprawiona, super przepis, POLECAM!!!!!!!!!!!
Gość2013.03.27 07:38
To zdjęcie gulaszu widziałam już z 15 razy na różnych portalach
Gość2013.03.27 07:37
Po co pakować smalec? Pani Gessler nie słyszała o cholesterolu? Beznadzieja.
Gość2013.03.26 11:01
na 6 osób mi wyszLO:) extra!!
Gość2013.02.11 20:12
wszystko okey BRAK mi tylko informacji na ile osob ten przepis
Gość2013.01.28 21:37
zupa jest suupppererr, polecam, zamiast zacierki, dodaje na koniec 2 ziemniaki gotowane, zmiksowane w celu jej zagęstnienia, polecam
Gość2012.12.29 15:08
Witam.Z tego przepisu wnioskuje że jest to raczej bogracz niż zupa gulaszowa.Pozdrawiam
Gość2012.12.24 16:17
Ja właśnie ugotowałam. Jest pycha. Dzięki Pani Magdo za przepis :-)
rybka2007.11.08 11:30
Zupka piękna jak pani Gesler! A smaczna przypuszczam że tak samo jak jej autorka.
Raport specjalny
Video tygodnia
Koktajl z egzotycznych owoców