Zupa gulaszowa Magdy Gessler

Przepis na zupę gulaszową pochodzi z książki Magdy Gessler "Kuchnia moja pasja". Zobacz, jak słynna restauratorka przygotowuje tradycyjne danie kuchni węgierskiej!

Zupa gulaszowa
fot. Fotolia

Składniki:

  • kilogram schabu karkowego
  • 3 łyżki smalcu
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 łyżek słodkiej papryki w proszku
  • 3 łyżki ostrej papryki w proszku
  • 4 pomidory
  • 3 upieczone papryki
  • 4 ziemniaki
  • kminek, sól
Na wywar mięsny:
  • gicz cielęca
  • nóżka wieprzowa
Na wywar z warzyw:
  • cebula
  • 2 marchewki
  • pół selera
  • 1 litr wody
Na zacierki:
  • jajko
  • mąka
Sposób przygotowania:

1. Kilogram schabu karkowego kroimy w kostkę i marynujemy w 3 łyżkach słodkiej papryki, 6 ząbkach czosnku roztartych z odrobiną soli i kminku. Gulasz jest ciężki, a kminek jest naszym bezpiecznikiem. To jest nasze lekarstwo na gulasz. Zostawiamy mięso na całą noc. Dwie łyżki smalcu rozgrzewamy na patelni i wrzucamy dwie duże pokrojone w paski cebule. Dodajemy mięso, które leciutko obsmażamy.
2. Kiedy mięso zaczyna lekko puszczać sok zasypujemy je kolejnymi trzema łyżkami słodkiej papryki. Papryka w gulaszu jest wszechobecna. Wszystko razem gotujemy, uzupełniając kleistym rosołem i wywarem z warzyw.
3. Dalej dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory, upieczoną i pokrojoną paprykę, ostrą paprykę w proszku i 4 pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy wszystko jest miękkie, dodajemy zacierki, które zagniatamy z całego jajka i mąki.

Zobacz inne pyszne przepisy autorstwa Magdy Gessler!


 
 
Magda Gessler "Kuchnia moja pasja" Edipresse Książki, 2005

Edipresse Polska S.A.
Oceń artykuł 54 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
Marcin2014.02.27 08:01
I potem Pani Magda wygląda jak triceratops w peruce...
arno692013.11.15 14:38
kobieto naucz sie gotowac to nie jest zupa gulaszowa mimry z mamrami
Ania2013.06.13 09:32
Pyszna zupa gulaszowa Magdy Gessler!!!!!
Gość2013.03.29 14:08
Ja gotuję właśnie z tego przepisu, wspaniała, dobrze doprawiona, super przepis, POLECAM!!!!!!!!!!!
Gość2013.03.27 07:38
To zdjęcie gulaszu widziałam już z 15 razy na różnych portalach
Gość2013.03.27 07:37
Po co pakować smalec? Pani Gessler nie słyszała o cholesterolu? Beznadzieja.
Gość2013.03.26 11:01
na 6 osób mi wyszLO:) extra!!
Gość2013.02.11 20:12
wszystko okey BRAK mi tylko informacji na ile osob ten przepis
Gość2013.01.28 21:37
zupa jest suupppererr, polecam, zamiast zacierki, dodaje na koniec 2 ziemniaki gotowane, zmiksowane w celu jej zagęstnienia, polecam
Gość2012.12.29 15:08
Witam.Z tego przepisu wnioskuje że jest to raczej bogracz niż zupa gulaszowa.Pozdrawiam
Gość2012.12.24 16:17
Ja właśnie ugotowałam. Jest pycha. Dzięki Pani Magdo za przepis :-)
rybka2007.11.08 11:30
Zupka piękna jak pani Gesler! A smaczna przypuszczam że tak samo jak jej autorka.
Raport specjalny
Video tygodnia
Pieczeń rzymska z jajkiem