Zupa gulaszowa Magdy Gessler

Przepis na zupę gulaszową pochodzi z książki Magdy Gessler "Kuchnia moja pasja". Zobacz, jak słynna restauratorka przygotowuje tradycyjne danie kuchni węgierskiej!

Zupa gulaszowa
fot. Fotolia

Składniki na zupę gulaszową:

  • kilogram schabu karkowego
  • 3 łyżki smalcu
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 łyżek słodkiej papryki w proszku
  • 3 łyżki ostrej papryki w proszku
  • 4 pomidory
  • 3 upieczone papryki
  • 4 ziemniaki
  • kminek, sól
Na wywar mięsny:
  • gicz cielęca
  • nóżka wieprzowa
Na wywar z warzyw:
  • cebula
  • 2 marchewki
  • pół selera
  • 1 litr wody
Na zacierki:
  • jajko
  • mąka

Przepis na zupę gulaszową:

  1. Kilogram schabu karkowego kroimy w kostkę i marynujemy w 3 łyżkach słodkiej papryki, 6 ząbkach czosnku roztartych z odrobiną soli i kminku. Gulasz jest ciężki, a kminek jest naszym bezpiecznikiem. To jest nasze lekarstwo na gulasz. Zostawiamy mięso na całą noc.
  2. Dwie łyżki smalcu rozgrzewamy na patelni i wrzucamy dwie duże pokrojone w paski cebule. Dodajemy mięso, które leciutko obsmażamy.
  3. Kiedy mięso zaczyna lekko puszczać sok zasypujemy je kolejnymi trzema łyżkami słodkiej papryki. Papryka w gulaszu jest wszechobecna. Wszystko razem gotujemy, uzupełniając kleistym rosołem i wywarem z warzyw.
  4. Dalej dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory, upieczoną i pokrojoną paprykę, ostrą paprykę w proszku i 4 pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy wszystko jest miękkie, dodajemy zacierki, które zagniatamy z całego jajka i mąki.
Magda Gessler "Kuchnia moja pasja" Edipresse Książki, 2005

Na zlecenie Edipresse

Zobacz inne pyszne przepisy autorstwa Magdy Gessler:

 

Publikacja:
Redaktor: Kuchnia, Dom
Oceń 4,05 / 60 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj

Zupa ziemniaczana - Kasia gotuje z Polki.pl

 

Zobacz także

 
 
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny