Liczba porcji: 6
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 1,5 kg oczyszczonych flaków wołowych
- 2 l wywaru mięsnego
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 2 pory (biała część)
- 1 cebula
- 100 g masła
- 4 cm korzenia imbiru
- 0,5 gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka majeranku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- sól
- pieprz
Na pulpety:
- 200 g wątroby cielęcej
- 100 g szpiku cielęcego
- 1 jajko
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3–4 łyżki bułki tartej
- sól
Przygotowanie:
Sprawdź przepis Magdy Gessler na flaki!
Przepis na flaki:
- Dzień przed planowanym podaniem dania flaki pokrój w paski, gotuj przez 15 minut w dużej ilości wody.
- Po tym czasie odcedź i przelej obficie wrzątkiem.
- Czynność powtórz dwukrotnie.
- Następnie flaki zalej wrzącym wywarem mięsnym i gotuj przez 2 godziny z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych.
- Odstaw na całą noc w chłodne miejsce.
- Następnego dnia marchew, pietruszkę i selera pokrój w słupki, pory w talarki, a cebulę w kostkę.
- Zagotuj flaki, dodaj warzywa.
- Całość gotuj przez 10 minut.
- Cebulę przesmaż na maśle, dodaj do zupy i gotuj ok. 5 minut.
- Flaki przypraw startym imbirem, pieprzem, gałką muszkatołową, solą i majerankiem.
- Wlej wino i jeszcze raz zagotuj. Flaki podawaj z pulpetami, posypane mieloną papryką i natką.
- Nie zapomnij o świeżym pieczywie!
Przygotowanie pulpetów:
- Zmiel szpik i wątrobę.
- Dodaj jajko, posiekaną natkę i tyle bułki tartej, aby masa była zwięzła.
- Dopraw do smaku solą.
- Zwilż dłonie wodą i formuj pulpety wielkości orzecha włoskiego.
- Gotowe kulki włóż do gorącej zupy i całość gotuj przez 15 minut.
Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler" (premiera 17 IV)