POLECAMY

Jeżeli jesteś na diecie bezglutenowej, koniecznie sprawdź przepis na tort makowy bez mąki! Idealny na święta!

Tort makowy przygotowany bez dodatku mąki to wspaniały pomysł dla wszystkich na diecie bezglutenowej – sprawdź!

/ 2 tygodnie temu
Jeżeli jesteś na diecie bezglutenowej, koniecznie sprawdź przepis na tort makowy bez mąki! Idealny na święta! fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Tort makowy na bazie puszystej piany z białek bez dodatku mąki to sycący i aromatyczny wypiek. Możemy również wykonać klasyczne blaty biszkoptowe z makiem i przełożyć kremem maślanym z dodatkiem budyniu lub likieru kawowego. Sprawdź nasze pomysły na świąteczne ciasto!

Tort makowy z kremem kawowym

Oto składniki na tort makowy z kremem kawowym:

Ciasto:

  • 250 g maku
  • 2 łyżki mąki
  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g bułki tartej

Krem:

  • kieliszek likieru kawowego
  • kostka masła
  • 150 g cukru pudru

Jak zrobić tort makowy z kremem kawowym?

Mak dokładnie mielimy przynajmniej dwukrotnie. Dodajemy mąkę, roztrzepane jajka, cukier, bułkę tartą oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do formy i lekko ugniatamy. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie przygotowujemy krem. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą i białą masę przez około 8 minut. Dolewamy likier kawowy. Następnie przekładamy dwa blaty ciasta kremem. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny do zastygnięcia.

Tort makowy bez mąki

Oto składniki na tort makowy bez mąki:

  • 8 białek jaj
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 8 żółtek jaj
  • 350 g maku mielonego
  • 100 ml mleka
  • skórka otarta z cytryny
  • skórka otarta z pomarańczy

Jak zrobić tort makowy bez mąki?

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dosypujemy cukier. W osobnej misie ucieramy masło z odrobiną cukru. Dodajemy kolejno żółtka. Masy mieszamy na gładko i dodajemy mielony mak, mleko oraz skórkę z cytryny i pomarańczy. Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy o średnicy 22 cm. Pieczemy przez 70 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Tak przygotowane ciasto możemy podawać z sosem żurawinowym lub przełożone kremem.

Tort makowy z kremem budyniowym

Oto składniki na tort makowy z kremem budyniowym:

Ciasto:

  • 200 g maku
  • 2 łyżki mąki
  • 7 jajek
  • 200 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g bułki tartej

Krem:

  • kostka masła
  • opakowanie budyniu
  • 2 łyżki cukru
  • pół szklanki mleka

Jak zrobić tort makowy z kremem budyniowym?

Mak mielimy przynajmniej dwukrotnie. Następnie dodajemy ubite jajka razem z cukrem. Dosypujemy bułkę tartą, mąkę oraz proszek do pieczenia. Pieczemy w tortownicy o średnicy 22 cm w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy krem. Ucieramy kostkę masła z cukrem na puszysta i białą masę. Przygotowujemy budyń i studzimy. Dodajemy stopniowo do kremu tak, aby nie zważył się. Wystudzone blaty biszkoptowe przekrawamy na pół i smarujemy przygotowanym wcześniej kremem. Przekładamy do lodówki na 2-3 godziny do przestudzenia.

Zobacz inne przepisy na desery

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/5 dni temu
Ja w codziennej diecie staram się ograniczać ilość spożywanego glutenu, ale ciężko mi zrezygnować z ciast na mące :( Stąd też w mojej kuchni króluje mąka szymanowska o obniżonej zawartości glutenu. Polecam łasuchom, którzy mają podobny do mnie problem.
/2 tygodnie temu
Ja używam do ciast mąki konopnej ze sklepu konopiafarmacja .pl - polecam !