Tort makowy

/
DRUKUJ PRZEPIS
Składniki:

50 dag niebieskiego maku,
6 jajek,
10 dag bułki tartej,
2 szklanki cukru,
50 dag bakalii,
czekoladowa polewa do ciasta,
1/4 kostki masła,
bułka tarta do wysypania tortownicy.

Przygotowanie:

Mak zalać wrzątkiem i pozostawić na noc. Bakalie namoczyć w ciepłej wodzie. Mak zmielić dwa razy, drugi raz z cukrem. Do maku dodać namoczone bakalie, bułkę tartą oraz żółtka. Z białek ubić pianę na sztywno. Dodać do połączonych składników, delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć masę do tortownicy. Piec około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Co jakiś czas sprawdzić patyczkiem poprzez nakłucie, czy ciasto jest już gotowe. Suchy patyczek oznacza, że tort jest już upieczony. Po ostygnięciu polać polewą czekoladową, przygotowaną jak na opakowaniu. Udekorować według uznania np. płatkami migdałów.

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA