Ciasto ambasador z galaretkami
Składniki:
- 2 kostki masła
- Szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 6 żółtek na krem + 5 żółtek na biszkopt i 5 białek
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- Garść wiórków kokosowych
- Garść rodzynek
- opakowanie galaretki pomarańczowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru
Przygotowanie
- Ubij białka jaj na sztywno razem z cukrem i dodaj stopniowo żółtka.
- Przesiej dokładnie mąkę pszenną i ziemniaczaną i wsyp do masy.
- Dokładnie wymieszaj i dodaj aromat waniliowy do smaku (opcjonalnie).
- Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku do 160 stopni Celsjusza przez 25 minut.
- Następnie utrzyj masło z cukrem i dodaj wystudzony budyń rozrobiony w zmniejszonej ilości mleka. Stopniowo dodawaj żółtka.
- Podziel masy na dwie części – jedną uzupełni o kakao i wiórki kokosowe, a kolejną o rodzynki.
- Galaretkę rozpuść w zmniejszonej ilości wody niż rekomendowanej na opakowaniu. Schłodź i pozostaw do całkowitego stężenia.
- Następnie pokrój w kostkę i dodaj do białej części kremu. Przekrój biszkopt na pół i posmaruj masami budyniowymi.
- Schłodź w lodówce przynajmniej przez 2 godziny.
W wersji dla dorosłych z alkoholem
Składniki:
- 2 kostki masła
- Szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 6 żółtek na krem + 5 żółtek na biszkopt i 5 białek
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- Garść wiórków kokosowych
- Garść rodzynek
- 40 ml rumu
- opakowanie galaretki pomarańczowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru
Przygotowanie
- Ubij białka jaj na sztywno razem z cukrem i dodaj stopniowo żółtka.
- Przesiej dokładnie mąkę pszenną i ziemniaczaną i wsyp do masy.
- Dokładnie wymieszaj i dodaj aromat waniliowy do smaku (opcjonalnie).
- Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku do 160 stopni Celsjusza przez 25 minut.
- Następnie utrzyj masło z cukrem i dodaj wystudzony budyń rozrobiony w zmniejszonej ilości mleka. Stopniowo dodawaj żółtka.
- Rodzynki namocz przez pół godziny w rumie – opcjonalnie z dodatkiem mocnego naparu z herbaty.
- Podziel masy na dwie części – jedną uzupełni o kakao i wiórki kokosowe, a kolejną o rodzynki.
- Przekrój biszkopt na pół i posmaruj masami budyniowymi.
- Schłodź w lodówce przynajmniej przez 2 godziny.
Z brzoskwiniami
Składniki:
- 2 kostki masła
- Szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 6 żółtek na krem + 5 żółtek na biszkopt i 5 białek
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- Garść wiórków kokosowych
- Garść rodzynek
- opakowanie galaretki pomarańczowej
- puszka brzoskwiń w zalewie lub świeże owoce
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru
Przygotowanie
- Ubij białka jaj na sztywno razem z cukrem i dodaj stopniowo żółtka.
- Przesiej dokładnie mąkę pszenną i ziemniaczaną i wsyp do masy.
- Dokładnie wymieszaj i dodaj aromat waniliowy do smaku (opcjonalnie).
- Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku do 160 stopni Celsjusza przez 25 minut.
- Następnie utrzyj masło z cukrem i dodaj wystudzony budyń rozrobiony w zmniejszonej ilości mleka. Stopniowo dodawaj żółtka.
- Podziel masy na dwie części – jedną uzupełnij o kakao i wiórki kokosowe, a kolejną o rodzynki.
- Przekrój biszkopt na pół i posmaruj masami budyniowymi. Rozpuść galaretkę w zmniejszonej ilości wody i pozostaw do lekkiego stężenia.
- Pokrój brzoskwinie na mniejsze kawałki i ułóż na wierzchu ciasta.
- Zalej tężejącą galaretką. Pozostaw w lodówce na całą noc.
Zobacz też:
Szukasz niebanalnego pomysłu na ciasto na święta? Wykorzystaj przepis na Milky Way! Góra Lodowa to będzie hit tegorocznych świąt! Zobacz, jak zrobić to proste ciasto!