ciasto Ambasador fot. Adobe Stock

Brzmi dumnie i smakuje wyśmienicie! Jeżeli nigdy nie próbowałaś, przygotuj na święta, a nie pożałujesz!

Nieskomplikowane, a niezwykle okazałe! Spróbuj przygotować choć raz, a zaskarbi twoi serce! Sprawdź nasze przepisy na ciasto Ambasador!
Sylwia Kazimierczuk / 12.12.2018 15:12
ciasto Ambasador fot. Adobe Stock

Ciasto ambasador z galaretkami

Składniki:

  • 2 kostki masła
  • Szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 6 żółtek na krem + 5 żółtek na biszkopt i 5 białek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • Garść wiórków kokosowych
  • Garść rodzynek
  • opakowanie galaretki pomarańczowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru

Przygotowanie

  1. Ubij białka jaj na sztywno razem z cukrem i dodaj stopniowo żółtka.
  2. Przesiej dokładnie mąkę pszenną i ziemniaczaną i wsyp do masy.
  3. Dokładnie wymieszaj i dodaj aromat waniliowy do smaku (opcjonalnie).
  4. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku do 160 stopni Celsjusza przez 25 minut.
  5. Następnie utrzyj masło z cukrem i dodaj wystudzony budyń rozrobiony w zmniejszonej ilości mleka. Stopniowo dodawaj żółtka.
  6. Podziel masy na dwie części – jedną uzupełni o kakao i wiórki kokosowe, a kolejną o rodzynki.
  7. Galaretkę rozpuść w zmniejszonej ilości wody niż rekomendowanej na opakowaniu. Schłodź i pozostaw do całkowitego stężenia.
  8. Następnie pokrój w kostkę i dodaj do białej części kremu.  Przekrój biszkopt na pół i posmaruj masami budyniowymi.
  9. Schłodź w lodówce przynajmniej przez 2 godziny.

W wersji dla dorosłych z alkoholem

Składniki:

  • 2 kostki masła
  • Szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 6 żółtek na krem + 5 żółtek na biszkopt i 5 białek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • Garść wiórków kokosowych
  • Garść rodzynek
  • 40 ml rumu
  • opakowanie galaretki pomarańczowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru

Przygotowanie

  1. Ubij białka jaj na sztywno razem z cukrem i dodaj stopniowo żółtka.
  2. Przesiej dokładnie mąkę pszenną i ziemniaczaną i wsyp do masy.
  3. Dokładnie wymieszaj i dodaj aromat waniliowy do smaku (opcjonalnie).
  4. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku do 160 stopni Celsjusza przez 25 minut.
  5. Następnie utrzyj masło z cukrem i dodaj wystudzony budyń rozrobiony w zmniejszonej ilości mleka. Stopniowo dodawaj żółtka.
  6. Rodzynki namocz przez pół godziny w rumie – opcjonalnie z dodatkiem mocnego naparu z herbaty.
  7. Podziel masy na dwie części – jedną uzupełni o kakao i wiórki kokosowe, a kolejną o rodzynki.
  8. Przekrój biszkopt na pół i posmaruj masami budyniowymi.
  9. Schłodź w lodówce przynajmniej przez 2 godziny.

Z brzoskwiniami

Składniki:

  • 2 kostki masła
  • Szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 6 żółtek na krem + 5 żółtek na biszkopt i 5 białek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • Garść wiórków kokosowych
  • Garść rodzynek
  • opakowanie galaretki pomarańczowej
  • puszka brzoskwiń w zalewie lub świeże owoce
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru

Przygotowanie

  1. Ubij białka jaj na sztywno razem z cukrem i dodaj stopniowo żółtka.
  2. Przesiej dokładnie mąkę pszenną i ziemniaczaną i wsyp do masy.
  3. Dokładnie wymieszaj i dodaj aromat waniliowy do smaku (opcjonalnie).
  4. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku do 160 stopni Celsjusza przez 25 minut.
  5. Następnie utrzyj masło z cukrem i dodaj wystudzony budyń rozrobiony w zmniejszonej ilości mleka. Stopniowo dodawaj żółtka.
  6. Podziel masy na dwie części – jedną uzupełnij o kakao i wiórki kokosowe, a kolejną o rodzynki.
  7. Przekrój biszkopt na pół i posmaruj masami budyniowymi. Rozpuść galaretkę w zmniejszonej ilości wody i pozostaw do lekkiego stężenia.
  8. Pokrój brzoskwinie na mniejsze kawałki i ułóż na wierzchu ciasta.
  9. Zalej tężejącą galaretką. Pozostaw w lodówce na całą noc.

Zobacz też:
Szukasz niebanalnego pomysłu na ciasto na święta? Wykorzystaj przepis na Milky Way! Góra Lodowa to będzie hit tegorocznych świąt! Zobacz, jak zrobić to proste ciasto!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)