POLECAMY

Nie tylko na wyjątkowe okazje: kaczka pieczona na 13 sposobów

Kaczka pieczona to pomysł na pyszny obiad: nie tylko na święta!

Weronika Kwaśniak / 4 miesiące temu
Nie tylko na wyjątkowe okazje: kaczka pieczona na 13 sposobów fot. Fotolia

Kaczka pieczona nie jest trudna w przygotowaniu, ale jej przyrządzenie wymaga cierpliwości - danie musi pozostać w piekarniku przez kilka godzin. Błyskawiczne upieczenie kaczki niestety nie jest możliwe, ponieważ mięso musi stać się naprawdę miękkie i z łatwością odchodzić od kości. Kaczka pieczona najlepiej smakuje w towarzystwie owoców - to właśnie dlatego tak często przyrządza się ją z jabłkami, żurawiną, winogronami lub pomarańczami. Wśród naszych propozycji znajdziesz też pomysł na wersję w sosie karmelowym.

Przepis na kaczkę pieczoną z jabłkami

Oto składniki na kaczkę z jabłkami:

  • tuszka kaczki o wadze 2 kg,
  • 1 kg kwaśnych jabłek, np. antonówki, szarej renety,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier.

Jak zrobić kaczkę pieczoną z jabłkami? Tuszkę umyj, osusz, natrzyj w środku i na zewnątrz solą oraz pieprzem. Połowę jabłek obierz, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Jabłka oprósz łyżką cukru i majerankiem, włóż do wnętrza kaczki i zaszyj otwór bawełnianą nicią. Kaczkę ułóż w brytfannie i wstaw na 40 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C.

Gdy kaczka się lekko przyrumieni, podlej ją odrobiną wody, przykryj pokrywką i piecz jeszcze przez 60 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę. Posmaruj wierzch kaczki pieczonej słoną wodą, aby jej skórka stała się dzięki temu jeszcze bardziej chrupiąca. Pozostałe jabłka przygotuj podobnie jak te do nadzienia i ułóż w brytfannie wokół kaczki pieczonej. Piecz jeszcze 20-30 minut.

Przepis na kaczkę pieczoną w sosie karmelowym

Oto składniki na kaczkę pieczoną w sosie karmelowym:

  • tuszka kaczki o wadze ok. 1 kg,
  • 3 pomarańcze,
  • 5 dag cukru,
  • kawałek imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 dag masła,
  • sos sojowy,
  • olej,
  • kolendra,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić kaczkę pieczoną w sosie karmelowym? Kaczkę natrzyj w środku i na zewnątrz posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Zwiąż nicią bawełnianą. Posmaruj olejem i włóż do brytfanny. Piecz przez 80 minut w temperaturze 180 stopni C, podlewając od czasu do czasu najpierw wodą, a następnie wytwarzającym się sosem. Kaczkę pieczoną wyjmij z sosu i pokrój na kawałki. Zostaw w cieple.

Przygotuj sos: pomarańcze umyj, z jednej zetrzyj skórkę, z dwóch wyciśnij sok. Startą pomarańczę obierz i wytnij z niej cząstki bez białej skórki. Do sosu z pieczenia kaczki dodaj cukier, posiekany imbir i sok z pomarańczy. Gdy cukier się rozpuści, dodaj masło i startą skórkę z pomarańczy. Dopraw sosem sojowym i pieprzem. Kaczkę pieczoną obłóż cząstkami pomarańczy, polej sosem i posyp listkami kolendry. Podawaj gorącą z ugotowanym na sypko ryżem.

Zobacz więcej pomysłów na obiad

Poniżej zobacz jeszcze 13 przepisów na kaczkę pieczoną:

Kaczka z owocami
Kaczka z owocami
Idealna na świąteczny obiad!
Kaczka pieczona
Kaczka pieczona
Smak jak na obiedzie u babci!
Kaczka nadziewana jabłkami i żurawiną
Kaczka nadziewana jabłkami i żurawiną
Słodki farsz i kruche mięso.
Aromatyczna kaczka w pomarańczach
Aromatyczna kaczka w pomarańczach
Wykwintny, ale jednocześnie łatwy w przygotowaniu obiad!
Przepis Magdy Gessler: kaczka w sosie
Przepis Magdy Gessler: kaczka w sosie
Aromatyczna kaczka w sosie miodowo-pomarańczowym - idealna na świąteczny obiad! Sprawdź!
Kaczka z pieprzem i grzybami
Kaczka z pieprzem i grzybami
Idealna na obiad!
Pieczona kaczka z owocami
Pieczona kaczka z owocami
Obrane jabłka można upiec razem z brzoskwiniami, a skórki włożyć do naszej wielkanocnej kaczki.
Kaczka z pieca - przepis
Kaczka z pieca - przepis
Pieczona kaczka doskonale komponuje się ze smakiem owoców. Najbardziej lubi towarzystwo tych kwaskowych, np. jabłek czy pomarańczy.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)