Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 4 piersi kaczki (każda po ok. 20 dag)
- 150 ml czerwonego wina wytrawnego
- 100 ml ciemnego sosu sojowego
- 4 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- 2 dag owoców jałowca
Na modrą kapustę:
- 80 dag czerwonej kapusty
- 10 dag rodzynek
- 30 dag prażonych jabłek
- 50 ml octu jabłkowego winnego
- 15 dag naturalnego miodu
- 3 dag mielonego cynamonu
- parę goździków
- 300 ml soku jabłkowego
Do dekoracji:
- plastry mandarynek
- tymianek
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pierś kaczki z kapustą!
- Wymieszaj wino, sos sojowy, posiekany czosnek, rozmaryn, owoce jałowca, sól i pieprz.
- Marynatą zalej mięso i wstaw do lodówki na 24 godziny.
- Po tym czasie wyjmij kaczkę z marynaty i obsmaż na patelni na dużym ogniu z każdej strony przez minutę, następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i piecz 10-15 minut.
- Kapustę drobno poszatkuj, przełóż do garnka i zalej sokiem jabłkowym, dodaj rodzynki i wymieszaj.
- Kapustę gotuj przez 20 minut, aż odparuje 3/4 soku jabłkowego, a kapusta będzie miękka.
- Po 10 minutach gotowania dodaj goździki, cynamon i miód.
- Na koniec wlej ocet winny i dodaj prażone jabłko.
- Całość wymieszaj i gotuj 2-3 minuty.
- Na talerzu ułóż plasterki mandarynki lub pomarańczy, następnie kapustę, a na niej piersi z kaczki.
- Udekoruj świeżym tymiankiem.