POLECAMY

Jak jeść nasiona chia? Przepisy!

Chia zazwyczaj dodaje się do koktajli, jogurtu, zdrowych deserów i porannej owsianki. Namoczone nasiona chia to bardzo dobry wypełniacz żołądka, gdyż pęcznieją i 8-9 razy zwiększają swoją objętość powodując tym samym sytość!
Jak jeść nasiona chia? Przepisy! fot. Fotolia

Nasiona chia to bogate źródło zdrowych tłuszczów, błonnika pokarmowego i białka roślinnego. Ze względu na korzystne właściwości odżywcze, nasiona chia to popularny dodatek do zdrowych dań i koktajli. Z nasion chia możesz przyrządzić np. zdrowy pudding, koktajl lub posypać nimi sałatkę. Sprawdź, jak jeść nasiona chia!

Co zrobić z chia? Poznaj nasze przepisy!

Żeby zrobić taką papkę (podobną do tego, który wychodzi z siemienia lnianego), należy użyć 1 części ziaren chia i 7 części wody. Mieszaninę należy odstawić na 10-20 minut do napęcznienia. Można stosować ją jedząc 2 łyżki dziennie przed głównymi posiłkami, popijając dużą ilością wody. Chia w takiej postaci wypełnia żołądek, zapewnia uczucie sytości i sprawia, że podczas posiłku zjadamy mniej.

Jak jeść chia? Oto 11 najprostszych przykładów:

Wrzuć 2 łyżki nasion chia do jogurtu naturalnego lub owsianki. Możesz dosypać je do swojej ulubionej mieszanki musli.

  1. Nasionami chia posyp sałatkę.
  2. Mieszaj chia z dodatkiem do obiadu: ziemniakami, ryżem, soczewicą czy komosą ryżową.
  3. Zmielone nasiona chia używaj do pieczenia. Możesz połączyć je z mąką.
  4. Nasiona chia zmiksuj z koktajlem owocowym lub zielonym koktajlem.
  5. Zalej nasiona gorącą wodą (tak jak siemię lniane), by uzyskać żel świetnie nawadniający organizm.
  6. Chia jedz surowe jako przekąskę.
  7. Sproszkowanego ziarna używaj do zagęszczania zup i gulaszów.
  8. Chia dodaj do mleka kokosowego i zwykłego mleka, żeby uzyskać zdrowy, kokosowy pudding.
  9. Zmiksuj z miodem, cynamonem i suszonymi owocami jako alternatywę do tradycyjnego dżemu.
  10. Z chia, mąki, masła i wody zrób placuszki.

chia

Nasiona Chia: marki Aliness (cena: 24,90 zł), Anagram Zielonki (około 26 zł), Targroch (ok. 21 zł) i Biovea (ok. 58 zł)

Napój Chia dodający energii

Składniki na 2 - 4 porcje:

  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżki nasion chia
  • 2 łyżeczek miodu
  • soku z limonki

Kokosowy pudding chia

Składniki na 2 - 4 porcje:

  • duża puszka mleka kokosowego / 400 ml 
  • 100 ml dowolnego mleka
  • 1/4 szklanki nasion chia / 4 łyżki,
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • do podania: świeże owoce, ulubiony syrop lub konfitura

Przygotowanie:

  1. Do miski wlać obydwa rodzaje mleka, ziarna chia, syrop z agawy i wanilię. Wszystko zamieszać intensywnie trzepaczką, przelać do przygotowanych szklanek lub słoiczków i odstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny lub na całą noc.
  2. Następnego dnia gotowy pudding obsypać świeżymi owocami, oblać ulubionym syropem lub konfiturą i zjeść. 

Koktajl lub owsianka z nasionami chia

Najczęściej stosuje nasiona chia dodając je do koktajli owocowych i owsianki na śniadanie.

Wlać odpowiednią ilość czystej wody do naczynia, powoli dodając nasiona chia mieszać, a najlepiej używać do tego ubijaczki do piany. Taki sposób zapobiegamy tworzeniu się grudek. Odstawić na kilka minut, ubijać jeszcze raz i odstawić na 5 do 10 minut. Przed włożeniem pianko-galaretki do lodówki ponownie ubić. Taka pianka wytrzyma do ok. 2 tygodni – najlepsza i najpożywniejsza jednak jest świeża.

Zobacz też: Czy napój kombuchowy działa leczniczo?

Pudding z nasionami chia

Do przygotowania dwóch porcji potrzebne jest:

  • mała puszka czystego, najlepiej ekologicznego mleczka kokosowego / 200 ml
  • 50 ml  dowolnego mleka roślinnego, polecam migdałowe.
  • 2 łyżki nasion chia (1 łyżka to dzienna porcja dla dorosłego)
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu, wedle uznania
  • można dodać troszkę naturalnej startej laski wanilii
  • owoce/ bakalie/orzechy do udekorowania puddingu

Jak przygotować pudding:

  1. Do miski włożyć/wlać wszystkie składniki, czyli dwa rodzaje mleka, nasiona chia, syrop klonowy i wanilię. Wszystko mieszamy intensywnie trzepaczką lub trzepiemy w zamkniętym słoiczku. Potem wystarczy tylko przelać do pucharków/szklaneczek na deser i odstawić do lodówki na całą noc.
  2. Rano nasz pudding jest gotowy – powinien być gęsty, gdyż nasiona chia zżelowały mleko. Dodajemy świeże owoce, które aktualnie mamy w lodówce lub  zimą dodajemy domowe owoce ze słoika. Można dodatkowo polać jakimś syropem (jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie rzeczy), obsypać płatkami migdałowymi lub innymi nasionkami.

Koktajl z nasionami chia –  mleczny, gęsty, słodki i sycący

Składniki:

  • 300 ml mleka roślinnego (np. migdałowe)
  • 100 g jagód
  • 100 g truskawek
  •  2 łyżeczki nasion chia
  • 2 łyżki miodu

Wszystkie składniki umieść w blenderze i całość miksuj, aż powstanie jednolity koktajl.

 Dżem owocowy z nasionami chia

Składniki:

  • 250g truskawek (opcjonalnie: malin, borówek, jagód lub porzeczek)
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 4 łyżki wody

Szałwię hiszpańską wymieszaj z letnią wodą i odstaw na 10-20 minut. Kiedy nasiona wchłoną wodę, dodaj umyte i osuszone owoce oraz syrop z agawy, a następnie zmiksuj blenderem. Całość przełóż do słoiczka. Taki dżem można przechowywać w lodówce do tygodnia.

 Owsianka z nasionami chia

Składniki:

  • 100g płatków orkiszowych
  • 100ml mleka krowiego lub roślinnego (np. kokosowe)
  • banan pocięty w plastry
  • łyżka nasion chia
  • łyżka jagód
  • szczypta cynamonu

Płatki zalej mlekiem i poczekaj, aż zmiękną. Dodaj plasterki banana, jagody i nasiona chia. Posyp cynamonem.

Słodki pudding z nasionami chia

Składniki:

  • mała puszka (200 ml) mleczka kokosowego
  • 50 ml  dowolnego mleka roślinnego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub odrobina świeżo startej wanilii
  • owoce/bakalie do udekorowania puddingu

Umieść wszystkie składniki w misce i wymieszaj intensywnie trzepaczką. Przelej do przygotowanych szklanek albo słoiczków i wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie pudding udekoruj świeżymi owocami, orzechami, płatkami migdałowymi lub innymi nasionami.

Zobacz też: Koktajl z sera tofu

Źródło: materiały prasowe Aliness/mn

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (8)
/5 miesięcy temu
A ja polecam wszystkim "polskie chia" czyli siemię lniane. Bogactwo kwasóe omega-3, witaminy E. Też się robi pudding/ksiel - można z owocami, warzywami, jogurtem. polecam. Tylko zwr,oćcie uwagę by kupić złociste siemię a nie brążowe. np. firmy Oleofarm
/9 miesięcy temu
pudding z nasion chia to jest najlepsza rzecz na swiecie!
/10 miesięcy temu
Czy pomogą w odchudzaniu?
POKAŻ KOMENTARZE (5)