nasiona chia przepisy fot. Adobe Stock

Jak jeść nasiona chia? Przepisy na pudding chia i inne desery

Chia zazwyczaj dodaje się do koktajli, jogurtu, zdrowych deserów i porannej owsianki. Namoczone nasiona chia to bardzo dobry wypełniacz żołądka, gdyż pęcznieją i 8-9 razy zwiększają swoją objętość, powodując tym samym sytość!
Marta Słupska / 20.05.2019 12:58
nasiona chia przepisy fot. Adobe Stock

Nasiona chia, czyli szałwia hiszpańska, to bogate źródło zdrowych tłuszczów, błonnika pokarmowego i białka roślinnego. Ze względu na korzystne właściwości odżywcze są popularnym dodatkiem do zdrowych dań, deserów i koktajli. Z nasion chia możesz przyrządzić np. pudding lub posypać nimi sałatkę. Sprawdź, jak je jeść!

Spis treści:

Pudding z chia – podstawowy przepis

Najpopularniejszym, a zarazem najprostszym sposobem na wykorzystanie tych nasion, to przygotowanie tak zwanego puddingu chia. Żeby zrobić taką papkę (podobną do tego, który wychodzi z siemienia lnianego), należy użyć 1 części ziaren chia i 7 części wody, mleka lub jogurtu. Mieszaninę trzeba odstawić na minimum 20 minut do napęcznienia. Można stosować ją, jedząc 2 łyżki dziennie przed głównymi posiłkami, popijając dużą ilością wody.

Nasiona chia w takiej postaci wypełniają żołądek, zapewniają uczucie sytości i sprawiają, że podczas posiłku zjadamy mniej. Można więc powiedzieć, że chia wspomagają odchudzanie.

Chia pudding możemy potraktować też jako deser, wystarczy dodać do niego owoce, miód lub syrop.

chia pudding

tak wygląda chia pudding, fot. Adobe Stock

 

Konsumenci mają możliwość kupowania nasion chia w osobnych opakowaniach i wykorzystywania ich w potrawach w dowolny sposób. Nasiona chia mogą być wykorzystane  jako składnik sałatek, jogurtów, deserów oraz koktajli. Ziarna te są wolne od glutenu i mogą stanowić cenny produkt spożywczy w diecie osób cierpiących zarówno na chorobę trzewną, jak i unikających glutenu. Ziarna chia są również wolne od mykotoksyn. Ich dzienne spożycie nie powinno jednak przekraczać 15 g na dobę 
– zaznacza mgr Diana Wolańska-Buzalska, dietetyk z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Nasiona chia – przepisy z ich użyciem 

Możliwości jest wiele, chociaż z szałwii hiszpańskiej przygotowuje się głównie dania na słodko. Deser chia to przede wszystkim wspomniany już pudding, a także koktajl czy napój. Pyszna jest również owsianka przygotowana na bazie tych nasion. 

Przedstawiamy nasze ulubione przepisy z wykorzystaniem chia:

Napój chia bez mleka

Składniki na 2-4 porcje:

  • 2 szklanki wody,
  • 1 łyżki nasion chia,
  • 2 łyżeczek miodu,
  • soku z limonki,

Wymieszaj składniki i wypij. 

napój z chia

fot. Adobe Stock

Kokosowy pudding chia

Składniki na 2-4 porcje:

  • duża puszka mleka kokosowego (400 ml),
  • 100 ml dowolnego mleka,
  • 1/4 szklanki nasion chia (lub 4 łyżki),
  • 2 łyżki syropu z agawy,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • do podania: świeże owoce, ulubiony syrop lub konfitura.

Przygotowanie:

  1. Do miski wlać obydwa rodzaje mleka, ziarna chia, syrop z agawy i wanilię. Wszystko zamieszać intensywnie trzepaczką, przelać do przygotowanych szklanek lub słoiczków i odstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny lub na całą noc.
  2. Następnego dnia gotowy pudding obsypać świeżymi owocami, oblać ulubionym syropem lub konfiturą i zjeść. 

kokosowy pudding chia

fot. Adobe Stock

Pianka z nasionami chia

Można ją dodać do koktajli owocowych i owsianki na śniadanie.

Wlać odpowiednią ilość czystej wody do naczynia, powoli dodając nasiona chia mieszać, a najlepiej używać do tego ubijaczki do piany. Taki sposób zapobiegamy tworzeniu się grudek. Odstawić na kilka minut, ubijać jeszcze raz i odstawić na 5 do 10 minut. Przed włożeniem pianko-galaretki do lodówki ponownie ubić. Taka pianka wytrzyma do ok. 2 tygodni – najlepsza i najpożywniejsza jednak jest świeża.

Pudding z nasionami chia i syropem klonowym

Do przygotowania dwóch porcji potrzebne jest:

  • mała puszka czystego, najlepiej ekologicznego mleczka kokosowego (200 ml),
  • 50 ml dowolnego mleka roślinnego (np. migdałowe),
  • 2 łyżki nasion chia,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu, wedle uznania,
  • można dodać troszkę naturalnej startej laski wanilii,
  • owoce/bakalie/orzechy do udekorowania puddingu.

Jak przygotować pudding:

  1. Do miski włożyć/wlać wszystkie składniki, czyli dwa rodzaje mleka, nasiona chia, syrop klonowy i wanilię. Wszystko mieszamy intensywnie trzepaczką lub trzepiemy w zamkniętym słoiczku. Potem wystarczy tylko przelać do pucharków/szklaneczek na deser i odstawić do lodówki na całą noc.
  2. Rano nasz pudding jest gotowy – powinien być gęsty, gdyż nasiona chia zżelowały mleko. Dodajemy świeże owoce, które aktualnie mamy w lodówce lub zimą dodajemy domowe owoce ze słoika. Można dodatkowo polać jakimś syropem (jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie dania), obsypać płatkami migdałowymi lub innymi nasionkami.

przepis z chia

fot. Adobe Stock

Owocowy koktajl z nasionami chia 

Składniki:

  • 300 ml mleka roślinnego (np. migdałowe),
  • 100 g jagód,
  • 100 g truskawek,
  •  2 łyżeczki nasion chia,
  • 2 łyżki miodu.

Wszystkie składniki umieść w blenderze i całość miksuj aż powstanie jednolity koktajl.

Dżem owocowy z nasionami chia

Składniki:

  • 250 g truskawek (opcjonalnie: malin, borówek, jagód lub porzeczek),
  • 2 łyżki nasion chia,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 4 łyżki wody.

Szałwię hiszpańską wymieszaj z letnią wodą i odstaw na 10-20 minut. Kiedy nasiona wchłoną wodę, dodaj umyte i osuszone owoce oraz syrop z agawy, a następnie zmiksuj blenderem. Całość przełóż do słoiczka. Taki dżem można przechowywać w lodówce do tygodnia.

Owsianka z nasionami chia

Składniki:

  • 100 g płatków orkiszowych,
  • 100 ml mleka krowiego lub roślinnego (np. kokosowe),
  • banan pocięty w plastry,
  • łyżka nasion chia,
  • łyżka jagód,
  • szczypta cynamonu.

Płatki zalej mlekiem i poczekaj aż zmiękną. Dodaj plasterki banana, jagody i nasiona chia. Posyp cynamonem.

owsianka z chia

fot. Adobe Stock

Pudding z nasionami chia z bakaliami 

Składniki:

  • mała puszka (200 ml) mleczka kokosowego,
  • 50 ml dowolnego mleka roślinnego,
  • 2 łyżki nasion chia,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub odrobina świeżo startej wanilii,
  • owoce/bakalie do udekorowania puddingu.

Umieść wszystkie składniki w misce i wymieszaj intensywnie trzepaczką. Przelej do przygotowanych szklanek albo słoiczków i wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie pudding udekoruj świeżymi owocami, orzechami, płatkami migdałowymi lub innymi nasionami.

Zobacz też:
Jak stosować miód manuka? Wiemy (i wam powiemy)!
Inhalacje z ziemniaków – to nie żart, tylko tani sposób naszych babć na kaszel i infekcje!

diana wolańska-buzalskaEkspert: Diana Wolańska-Buzalska – dietetyk, ekspert Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ), redaktor prowadząca portal NCEŻ, wieloletni pracownik naukowy Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ), kierownik projektu badawczego „Wpływ czynników żywieniowych i stylu życia na gęstość mineralną kości” , koordynator merytoryczny ogólnopolskiej kampanii edukacji żywieniowej dzieci  „Zielona kraina”, kampanii edukacji żywieniowej dla rodzin „Rodzinna AKCJA ZDROWA rywalizacja” (premiera czerwiec 2019), projektów naukowo-badawczych realizowanych przez IŻŻ, m.in. Narodowy Program Zapobiegania Otyłości POL-HEALTH 2007-2011, Projektu „Zachowaj równowagę” Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy. Czynna dietetyczka prowadząca poradnictwo indywidualne i grupowe z zamiłowania zainteresowana dietoterapią chorób żywieniowozależnych oraz prawem żywnościowych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i suplementów diety. Autorka tekstów popularnonaukowych, naukowych, prelegentka branżowych warsztatów i konferencji, wykładowca i opiekun praktyk zawodowych studentów kierunku dietetyka.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (8)
/31.12.2017 16:26
A ja polecam wszystkim "polskie chia" czyli siemię lniane. Bogactwo kwasóe omega-3, witaminy E. Też się robi pudding/ksiel - można z owocami, warzywami, jogurtem. polecam. Tylko zwr,oćcie uwagę by kupić złociste siemię a nie brążowe. np. firmy Oleofarm
/31.08.2017 14:55
pudding z nasion chia to jest najlepsza rzecz na swiecie!
/08.08.2017 21:46
Czy pomogą w odchudzaniu?
POKAŻ KOMENTARZE (5)