CHIA: budyń z chia, chia deser, chia z mlekiem

chia fot. Fotolia
Chia to nasiona szałwii hiszpańskiej, która idealnie nadaje się do przygotowania zdrowego i dietetycznego deseru – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 05.06.2017 13:28
chia fot. Fotolia

Chia to nasiona bogate w kwasy omega -3, które doskonale sprawdzają się, jako baza zdrowych i pożywnych deserów. Zalane mlekiem krowim, migdałowym lub kokosowym tworzą delikatny i pyszny pudding. Po wstawieniu na 3-4 godziny do lodówki, zwiększają swoją objętość.

Ich smak jest neutralny, dzięki czemu możemy nadać swój indywidualny poprzez dodanie kakao, musu z mango lub spiruliny. Udekorowany deser z chia owocami jagodowymi lub prażonymi orzechami ma ciekawy balans pomiędzy chrupiącą, a budyniową teksturą.

Niezliczone właściwości prozdrowotne sprawiają, że powinny zagościć w naszej diecie na stałe. Nie tylko stabilizują poziom glukozy we krwi. Poprawiają również funkcjonowanie mózgu oraz usprawniają metabolizm. Sprawdź nasze przepisy na chia, które pozwolą Ci cieszyć się wyśmienitymi i niskokalorycznymi deserami!

Budyń z chia: przepis

Oto składniki na budyń z chia:

  • pół szklanki nasion chia
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki miodu
  • pół łyżki ekstraktu z wanilii

Jak zrobić budyń z chia?

Nasiona wsypujemy do wysokiego słoika. Zalewamy mlekiem, miodem oraz dorzucamy wanilię. Schładzamy w lodówce przez około 3 godziny. Zakręcamy dodatkowo pokrywką. Nasiona chia potroją swoją objętość tworząc konsystencję budyniu. Tak przygotowany deser z szałwii hiszpańskiej możemy udekorować owocami jagodowymi, prażonymi orzechami lub musem owocowym.

Chia deser: przepis

Oto składniki na chia deser:

  • puszka mleka kokosowego
  • pół szklanki miodu
  • pół szklanki nasion chia
  • dowolne owoce jagodowe
  • podprażone wiórki kokosowe

Jak zrobić chia deser?

Do miski wlewamy mleko kokosowe i miód. Dokładnie mieszamy. Przesypujemy nasiona chia i dokładnie łączymy ze sobą. Rozgrzewamy patelnię i podprażamy wiórki kokosowe. Miskę z chia wkładamy do lodówki na 3-4 godziny i czekamy aż cała masa spęcznieje. Tak przygotowany deser z chia dekorujemy owocami jagodowymi oraz wcześniej podprażonymi wiórkami kokosowymi.

Chia z mlekiem: przepis

Oto składniki na chia z mlekiem:

  • 1,5 szklanki mleka
  • pół szklanki nasion chia
  • ¼ szklanki kakao
  • 3 łyżki miodu
  • pół łyżki cynamonu
  • szczypta soli

Jak zrobić chia z mlekiem?

Do miski wlewamy mleko i miód. Dokładnie mieszamy i dosypujemy kakao, cynamon, sól i nasiona chia. Całość przekładamy pod przykryciem do lodówki do spęcznienia. Trzymamy w lodówce przez około 3-4 godziny. Nasiona zwiększą swoją objętość trzykrotnie. Tak przygotowane chia z mlekiem świetnie smakuje z dodatkiem kawałków mango lub brzoskwiń.

Zobacz inne przepisy na desery

Redakcja poleca

REKLAMA