Chia to nasiona bogate w kwasy omega -3, które doskonale sprawdzają się, jako baza zdrowych i pożywnych deserów. Zalane mlekiem krowim, migdałowym lub kokosowym tworzą delikatny i pyszny pudding. Po wstawieniu na 3-4 godziny do lodówki, zwiększają swoją objętość.
Ich smak jest neutralny, dzięki czemu możemy nadać swój indywidualny poprzez dodanie kakao, musu z mango lub spiruliny. Udekorowany deser z chia owocami jagodowymi lub prażonymi orzechami ma ciekawy balans pomiędzy chrupiącą, a budyniową teksturą.
Niezliczone właściwości prozdrowotne sprawiają, że powinny zagościć w naszej diecie na stałe. Nie tylko stabilizują poziom glukozy we krwi. Poprawiają również funkcjonowanie mózgu oraz usprawniają metabolizm. Sprawdź nasze przepisy na chia, które pozwolą Ci cieszyć się wyśmienitymi i niskokalorycznymi deserami!
Budyń z chia: przepis
Oto składniki na budyń z chia:
- pół szklanki nasion chia
- szklanka mleka
- 2 łyżki miodu
- pół łyżki ekstraktu z wanilii
Jak zrobić budyń z chia?
Nasiona wsypujemy do wysokiego słoika. Zalewamy mlekiem, miodem oraz dorzucamy wanilię. Schładzamy w lodówce przez około 3 godziny. Zakręcamy dodatkowo pokrywką. Nasiona chia potroją swoją objętość tworząc konsystencję budyniu. Tak przygotowany deser z szałwii hiszpańskiej możemy udekorować owocami jagodowymi, prażonymi orzechami lub musem owocowym.
Chia deser: przepis
Oto składniki na chia deser:
- puszka mleka kokosowego
- pół szklanki miodu
- pół szklanki nasion chia
- dowolne owoce jagodowe
- podprażone wiórki kokosowe
Jak zrobić chia deser?
Do miski wlewamy mleko kokosowe i miód. Dokładnie mieszamy. Przesypujemy nasiona chia i dokładnie łączymy ze sobą. Rozgrzewamy patelnię i podprażamy wiórki kokosowe. Miskę z chia wkładamy do lodówki na 3-4 godziny i czekamy aż cała masa spęcznieje. Tak przygotowany deser z chia dekorujemy owocami jagodowymi oraz wcześniej podprażonymi wiórkami kokosowymi.
Chia z mlekiem: przepis
Oto składniki na chia z mlekiem:
- 1,5 szklanki mleka
- pół szklanki nasion chia
- ¼ szklanki kakao
- 3 łyżki miodu
- pół łyżki cynamonu
- szczypta soli
Jak zrobić chia z mlekiem?
Do miski wlewamy mleko i miód. Dokładnie mieszamy i dosypujemy kakao, cynamon, sól i nasiona chia. Całość przekładamy pod przykryciem do lodówki do spęcznienia. Trzymamy w lodówce przez około 3-4 godziny. Nasiona zwiększą swoją objętość trzykrotnie. Tak przygotowane chia z mlekiem świetnie smakuje z dodatkiem kawałków mango lub brzoskwiń.
Zobacz inne przepisy na desery