Co się robi z manioku?

szpinak na patelni
Ta roślina należy do najważniejszych w afrykańskich kulinariach. Wymaga jednak specyficznego przygotowywania, bo nie w każdej formie maniok bywa jadalny.
/ 14.03.2018 22:24
szpinak na patelni

Trujący przysmak

Maniok jest bardzo popularny w Ameryce Południowej i w Afryce, rozmaite jego części i formy podania stanowią podstawę pożywienia wielu milionów ludzi na obu tych kontynentach. Wykorzystuje się zarówno liście tej rośliny, jak i bulwy, które w stanie surowym są trujące i wymagają przetworzenia. Gotuje się je, piecze lub ściera na specjalnych tarkach i suszy. Powstała w ten sposób masa jest dalej przetwarzana.

Na różne sposoby

Z manioku powstaje i mąka, i kaszka. Oba produkty są bardzo popularne w miejscowej kuchni. Kaszkę podaje się bezpośrednio do posiłków, mąka nierzadko zagęszcza rozmaite potrawki lub zupy. Jest też podstawą rozmaitych wypieków, miejscowych chlebków lub ciast. Jednym z maniokowych przysmaków jest fufu (foufou), przypominający bardzo gęstą papkę z mąki, którą można podawać obok mięs i warzyw lub nadziewa się ją rozmaitymi składnikami. Niektórzy owijają maniokową masę w liście bananowca i pieką specjalne placki, które mogą być doskonałym akompaniamentem dla ryb i mięs.

Zobacz także: Jak się robi pierożki ze szpinakiem?

Liściaste menu

Liście manioku również są odpowiednio przygotowywane i jadane z dużą chęcią. Przypominają nieco szpinak i podobnie jak bulwy w stanie surowy są szkodliwe, trzeba je więc gotować lub dusić. Na wielu afrykańskich stołach spotkać można duszone liście manioku, które jadane bywają z samymi warzywami lub z mięsem. Żadna część tej rośliny nie może się zmarnować, dlatego z nasion manioku wytwarza się olej, a sok mleczny po ugotowaniu bywa używany jako przyprawa.

Zobacz także: Jak się jada warzywa na Madagaskarze?

Redakcja poleca

REKLAMA