Pasztet w paski - przepis składniki i przygotowanie

Efektowny i pyszny!
Weronika Kwaśniak / 15.03.2016 06:41
DRUKUJ PRZEPIS
Pasztet w paski - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag wieprzowiny od szynki
  • 50 dag surowego boczku
  • 20 dag wątróbki wieprzowej
  • cebula
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kajzerka
  • szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 20 dag śliwek kalifornijskich
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pasztet w paski!

  1. Mięso ugotuj z warzywami, wątróbkę podsmaż z cebulą.
  2. Bułkę namocz w mleku i odciśnij.
  3. Wszystko razem łącznie z bułką zmiel 2 razy w maszynce do mięsa.
  4. Dodaj przyprawy, jajka i dopraw solą, pieprzem, majerankiem i gałką do smaku.
  5. Bardzo dokładnie wymieszaj.
  6. Mięso podziel w proporcjach 1:2.
  7. Śliwki zmiel.
  8. Do większej porcji mięsa dodaj zmielone śliwki i jeszcze raz wymieszaj.
  9. Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą, włóż połowę masy ze śliwkami, na to mięso bez śliwek i resztę masy ze śliwkami.
  10. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C i piecz około 50 minut.

Zobacz wielkanocne zbiory przepisów:

Przepis na babkę wielkanocną - 26 pomysłów
Jajka wielkanocne - 19 przepisów
Ciasta bez pieczenia na Wielkanoc - 11 przepisów
Wegetariańskie przepisy na Wielkanoc - 11 pomysłów
Wielkanocny pasztet - 21 przepisów

DRUKUJ PRZEPIS