Carpaccio z łososia - przepis składniki i przygotowanie

Carpaccio smakuje najlepiej ze świeżą bagietką i zieloną sałatą!
Weronika Kwaśniak / 24.03.2015 16:15
Przygotowanie: 20 min

Składniki na 6 porcji carpaccio z łososia:

  • 50 dag świeżego filetu z łososia (kawałek podłużny ze skórą)

Na marynatę:

  • 4 dag cukru
  • 4 dag soli
  • 4 łyżki drobno posiekanego koperku
  • mielony biały pieprz

Dodatki do carpaccio:

  • 1 ogórek
  • sok z cytryny
  • dobra oliwa z pierwszego tłoczenia
  • ziarenka czerwonego pieprzu

Sposób wykonania carpaccio z łososia:

  1. Filet oczyść z łusek, opłucz, osusz.
  2. Wymieszaj sól, cukier i sporą szczyptę białego pieprzu. Natrzyj rybę.
  3. Zostaw na godzinę w temperaturze pokojowej. Posyp posiekanym koperkiem.
  4. Zawiń w folię spożywczą. Ułóż płasko na głębokim półmisku, obciąż deseczką. Wstaw do lodówki na dobę.
  5. Po tym czasie osącz z soku i ponownie wstaw do lodówki na 24 godziny.
  6. Zamarynowany filet wyjmij z lodówki, pokrój ostrym nożem w cienkie plasterki, odcinając je od skóry.
  7. Połowę skrop sokiem z cytryny, resztę – oliwą.
  8. Plasterki łososia ułóż na talerzu, przekładając je cienkimi plasterkami ogórka.
  9. Udekoruj ziarenkami czerwonego pieprzu i ewentualnie cząstkami cytryny.
Na zlecenie Edipresse - artykuł z "Pani domu"

Zobacz inne przepisy na dania z łososia: