Składniki:
- 4 dzwonka z łososia
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- pół szklanki bulionu warzywnego
- szklanka śmietany 12-proc.
- sok z połowy cytryny
- sos sojowy
- 4 łyżki masła
- łyżeczka mąki
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- rozmaryn
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Rybę opłucz, osusz, usuń ości, skrop sosem sojowym i sokiem z cytryny. Oprósz solą, pieprzem i papryką. Odstaw pod przykryciem na 30 minut do lodówki.
- Pieczarki oczyść, pokrój na plasterki. Cebulę obierz, posiekaj. W rondlu roztop 2 łyżki masła. Włóż cebulę z pieczarkami. Podsmaż razem, mieszając, aż grzyby wydzielą sok. Wlej pół szklanki bulionu i duś pod przykryciem około 5 minut. Śmietanę wymieszaj z mąką, wlej do pieczarek i mieszając, zagotuj. Sos dopraw do smaku i podgrzewaj na małym ogniu.
- Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem. Ułóż filety. Przykryj folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. Piecz około 30 minut. Pod koniec pieczenia odkryj.
- Przed podaniem polej sosem pieczarkowym i udekoruj gałązkami rozmarynu.