Składniki:
- 40 dag filetu z łososia norweskiego bez skóry
- sok z cytryny
- 2 łyżki sosu Worcester
- 2 łyżeczki soli
- łyżka pieprzu cytrynowego
- łyżka grubo zmielonego czarnego pieprzu
- 3 pomidory
- 50 ml oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- łyżeczka suszonej bazylii
- 4 dag sałaty roszponki
- 5 dag kiełków słonecznika
- 20 ml oliwy truflowej
- 4 dag sera parmezan
Przygotowanie:
- Łososia zamarynuj w soku z cytryny i sosie Worcester. Po godzinie osącz, oprósz solą. Grubo zmielony czarny pieprz wymieszaj z cytrynowym.
- Rybę obtocz w pieprzu. Zawiń w folię, zamrażaj 4 godz. Pomidory sparz i obierz. Każdy pokrój na 4 cząstki. Skrop oliwą z bazylią i czosnkiem.
- Łososia cienko pokrój. Plastry ułóż na 4 talerzach. Na każdym umieść cząstki pomidorów, roszponkę i kiełki.
- Carpaccio z łososia skrop oliwą truflową i posyp parmezanem.