Łososiowe roladki - przepis

rolada, przekąski, dania z ryb, łosoś fot. AKPA
Roladki można ułożyć na wytrawnych krakersach
/ 27.03.2012 06:21
rolada, przekąski, dania z ryb, łosoś fot. AKPA

Przygotowanie: 45 min

Składniki na 6 porcji:
- 30 dag plastrów wędzonego łososia
- 30 dag twarożku śmietankowego
- 10 dag kremówki
- 1–2 łyżeczki tartego chrzanu
- 4 łyżki drobno posiekanych ziół (np. czosnku niedźwiedziego, szczypiorku, koperku)
- sok z cytryny
- sól, pieprz

Do dekoracji:
- listki rukoli
- gałązki koperku
- cząstki cytryny

Na szpinakowe poduszeczki:
- 20 dag mielonego szpinaku
- łyżka masła
- pół kostki bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki żelatyny

Sposób wykonania:
1. Twaróg przetrzyj przez sitko, dodaj chrzan. Dokładnie utrzyj na gładką masę. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszaj z posiekanymi ziołami i połącz z ubitą kremówką.

2. Plastry łososia ułóż na kawałku twarogiem i zwiń w rulonik. Ułóż „szwem” do dołu i chłodź
w lodówce przez kilka godzin.

3. Przed podaniem delikatnie odwiń z folii, ostrym nożem pokrój na porcje, ułóż na półmisku i udekoruj listkami rukoli, gałązkami koperku i pokrojoną w cząstki cytryną.

4. Roladki będą wyglądały bardzo efektownie na szpinakowych poduszeczkach.: mielony szpinak podduś z łyżką masła i ew. sokiem cytrynowym. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ostudź. Z kostki bulionowej rozpuszczonej w szklance wody i żelatyny przyrządź galaretkę. Kiedy zacznie tężeć, połącz ze szpinakiem. Wstaw do lodówki, zanim całkowicie zastygnie, uformuj w kształt poduszeczek.

Redakcja poleca

REKLAMA