Składniki:
- 13 jajek,
- 25 dag twarogu (koniecznie tłustego),
- 1/2 szklanki bułki tartej,
- 1/2 pęczka koperku lub pokrojonego szczypiorku,
- 10 dag sera żółtego,
- sól,
- pieprz,
- curry,
- opcjonalnie: pokrojona drobno szynka.
Dodatkowo:
- 3 jajka,
- 3 duże plasterki szynki,
- masło i bułka do foremki.
Przygotowanie:
Terrina jajeczna oczaruje wszystkich gości - efektownie prezentuje się na każdym stole. To przepis nie tylko na śniadanie wielkanocne, ale również na inne świąteczne okazje.
- 14 jajek ugotuj na twardo. 2 jajka niech pozostaną surowe.
- 11 ugotowanych jaj obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, 3 pozostaw w całości.
- Na tarce zetrzyj ser żółty.
- Połącz rozdrobnione jajka z twarogiem, 2 surowymi jajkami, serem żółtym, bułką tartą, posiekanym koperkiem albo szczypiorkiem.
- Jeśli chcesz, do terriny dodaj też pokrojoną szynkę.
- Dopraw solą, pieprzem oraz curry.
- Foremkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
- Nałóż połowę masy, ułóż dodatkowe (odłożone wcześniej) jajka ugotowane na twardo. Zawiń je najpierw w plasterki szynki.
- Przykryj terrinę pozostałą masą jajeczno-twarogową.
- Foremkę z terriną wstaw do piekarnika i piecz przez około 90 minut w 180 stopniach.
Zobacz więcej przepisów na wielkanocne jajka:
Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane łososiem
Jajka faszerowane tuńczykiem
Jajka faszerowane awokado