To już ostatnia część naszej wędrówki po bogatym świecie olejów. Zapewne wielu z nas jest zdumiona ilością i różnorodnością tychże tłuszczów. Jednak te przedstawione w naszym cyklu to zaledwie garstka. Każdy kraj i ludność regionalna produkuje swoje ...
Czytaj więcej
Co kryje się pod nazwą SFA, MUFA i PUFA? Gdzie występują poszczególne kwasy tłuszczowe? Jakie funkcje w organizmie człowieka pełnią wielonienasycone kwasy tłuszczowe?
Czytaj więcej
Częstym powodem występowania skłonności do tycia jest wolna przemiana materii. Nieregularny tryb życia, kaloryczne jedzenie ubogie w witaminy i składniki mineralne, brak aktywności fizycznej to czynniki, które osłabiają naszą przemianę materii.
Czytaj więcej
Rośliny nie tylko służą nam jako materiał budulcowy, elementy ozdobne lub jako surowiec do produkcji leków. Jako składnik naszej diety mają ogromny, dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Są źródłem drogocennego błonnika i wielu witamin i ...
Czytaj więcej
Chcesz, by twoje dziecko miało, jak najlepsze warunki do rozwoju, ale martwisz się, że zimą trudniej zadbać o dietę pełną witamin. Podpowiemy ci, gdzie ich teraz szukać.
Czytaj więcej
Bento to japoński lunch przygotowywany na wynos, zamknięty w praktycznym kolorowym pudełeczku z przegródkami. Tradycyjnie przygotowuje się je z ryżu, ryby lub mięsa i warzyw. Jednak kulinarna wyobraźnia Moniki Wróbel, autorki bloga Bentusie, sięga znacznie ...
Czytaj więcej