Źródło błonnika
Na błonnik pokarmowy składają się wielocukry roślinne oraz ligniny, odporne na działanie enzymów trawiennych znajdujących się w naszym przewodzie pokarmowym. Błonnik dzieli się na frakcję rozpuszczalną i nierozpuszczalną. Na pierwszą frakcję składają się niektóre hemicelulozy, pektyny oraz gumy i śluzy. Ulega ona całkowitemu rozkładowi przez bakterie bytujące w jelicie grubym i rozluźnia masy kałowe. Jako, że pęcznieje w jelicie cienkim, zwiększa gęstość treści pokarmowej i jej czas przebywania w jelicie, może być pomocna przy leczeniu biegunek. Ponadto błonnik wychwytuje toksyczne substancje wydzielane przez szkodliwe bakterie oraz jony metali ciężkich i zwiększa wydalanie tłuszczów ze stolcem, w tym cholesterolu. Frakcja nierozpuszczalna błonnika, odporna na trawienie, pobudza wybiórczo wzrost, a także wpływa na aktywność pewnych szczepów bakterii w przewodzie pokarmowym. Ponadto pobudza wydzielanie śliny, wiąże wodę, przez co zwiększa objętość spożytego pokarmu (czujemy się bardziej syci).
Rośliny, szczególnie warzywa zawierają małą ilość kalorii, co w połączeniu z dużą zawartością błonnika pozwala zachować stosowną masę ciała.
Błonnik wiąże także nadmiar kwasu solnego w żołądku i wpływa na jego wydzielanie. Poprawia perystaltykę jelit i chroni przed zaparciami. Może także chronić przed chorobą nowotworową poprzez krótszy kontakt ścian jelita z substancjami toksycznymi i obniżając pH kału.
Patrz: Dlaczego warto jeść dynię?
Źródło witamin i minerałów
Witaminy są konieczne dla zachowania zdrowia, muszą być dostarczane z pożywieniem, ponieważ organizm nie potrafi ich sam wytwarzać lub wytwarza w małej ilości. Witaminy pełnią rolę regulacyjną, wpływają na przebieg wielu procesów zachodzących w organizmie, działają przeciwstarzeniowo.
Podobnie składniki mineralne są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, muszą być dostarczane z pożywieniem. Minerały pełnią wiele funkcji: są składnikiem budulcowym kości, wchodzą w skład komórek, hormonów, enzymów, płynów ustrojowych i przenoszeniu tlenu w organizmie, dzięki nim prawidłowo funkcjonuje układ nerwowy i mięśnie. Są potrzebne do zachowania równowagi kwasowo-zasadowej.
Patrz: Jedz awokado - czuj się świetnie na ciele i umyśle!
Źródło polifenoli, bioflawonoidów, flawonoidów
Związki te korzystnie wpływają na organizm ludzki poprzez swoje działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwrodnikowe. Podczas metabolizmu, przemian zachodzących ciągle w naszym ciele, tworzą się wolne rodniki. Są to związki, które negatywnie wpływają na cząsteczki naszego organizmu powodując ich degradację, przyspieszone starzenie, a niekiedy przerost komórek, w wyniku których powstaje nowotwór. Organizm posiada naturalne mechanizmy obronne chroniące przed wolnymi rodnikami, jednak gdy ich stężenie przekroczy pewien próg stają się niebezpieczne. Polifenole i inne związki o działaniu antyoksydacyjnym, także wcześniej już wspomniane witaminy (A, C, E) neutralizują działanie wolnych rodników i pozwalają zachować równowagę w organizmie.
Nadają smak i leczą
Wiele roślin używanych jest w naszej kuchni jako przyprawy, naturalnie nadające aromat przygotowywanym potrawom.
Należą do nich m.in.: cebula, czosnek, szczypiorek, chrzan, natka pietruszki, tymianek, majeranek, bazylia i wiele, wiele innych.
Wiele z roślin używanych jest także w leczeniu pomocniczym różnych schorzeń. Dzięki swoim substancjom czynnym rośliny wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie np. wywar z melisy lekarskiej działa łagodnie uspokajająco.
Patrz: Orzechy włoskie - ważny składnik diety