Żurek staropolski - przepis składniki i przygotowanie

Tradycyjny, aromatyczny - po prostu pyszny.
Weronika Kwaśniak / 01.04.2014 08:00
DRUKUJ PRZEPIS
Żurek staropolski - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • żurek (najlepiej w butelce 0,5 l)
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 małe pętka kiełbasy (np. zwyczajna, śląska)
  • 1-2 łyżeczki majeranku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki liścia laurowego
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na żurek staropolski!

  1. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż rozdrobniony czosnek i pokrojoną w plasterki kiełbasę.
  2. W dużym garnku gotuj ziemniaki pokrojone w kostkę.
  3. Po 10 minutach gotowania dodaj do nich podsmażoną kiełbasę z czosnkiem, liście laurowe, ziele angielskie.
  4. Kiedy ziemniaki są już miękkie, wlej żurek.
  5. Przypraw majerankiem, pieprzem i solą.

Sprawdź inne przepisy na żurek:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA