SOCZEWICA: jak gotować soczewicę

Soczewica curry fot. Adobe Stock
Sylwia Kazimierczuk / 18.07.2017 13:30
Soczewica curry fot. Adobe Stock

Soczewica to doskonałe źródło błonnika, o niskiej zawartości tłuszczu. Z łatwością możemy ją dodawać do sałatek, sosów lub zup, które doskonale zagęszcza. Z powodzeniem zastępuje mięso – sprawdza się w podczas przygotowywania jarskich kotletów. Sprawdź nasze przepisy z wykorzystaniem soczewicy!

Jak gotować soczewicę?

Do przygotowania gotowanej soczewicy wykorzystujemy:

  • pół szklanki dowolnej soczewicy, czerwonej lub zielonej
  • 2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • ząbek czosnku

Na początku dokładnie płuczemy soczewicę pod bieżącą wodą i przelewamy przez sitko. Robimy to przynajmniej dwukrotnie. Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy soczewicę. Doprawiamy solą. Doprowadzamy całość do wrzenia, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut do miękkości. Dodatkowo po ugotowaniu doprawiamy jeszcze jedną porcją soli. Na koniec przeciskamy czosnek przez praskę i mieszamy razem z ugotowanymi ziarenkami. Tak przygotowana doskonale sprawdza się jako baza do zupy krem lub sałatek.

Soczewica z ryżem: przepis

Oto składniki na soczewicę z ryżem:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średnie cebule
  • 2 szklanki wody
  • szklanka wywaru warzywnego
  • szklanka ryżu
  • szklanka soczewicy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić soczewicę z ryżem?

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i siekamy drobno cebule. Dusimy przez około 2-3 minuty do zrumienienia. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy – wsypujemy soczewicę i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Ryż dusimy na patelni w wywarze warzywnym, doprawionym solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i układamy na głębokim talerzu. Przygotowana w ten sposób ciekawie komponuje się z dowolnie wybranymi ziołami.

Zupa z soczewicy

Oto składniki na zupę z soczewicy:

  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • średnia cebula
  • 3 średnie marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta przyprawy curry
  • szklanka soczewicy
  • 3 szklanki wywaru warzywnego
  • puszka pomidorów
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Jak zrobić zupę z soczewicy?

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy posiekaną wcześniej cebulę. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do reszty. Kroimy w cienkie plasterki marchewki. Wcześniej przepłukaną soczewicę gotujemy razem z pomidorami, marchewką oraz sokiem z cytryny. Całość zalewamy wywarem warzywnym lub opcjonalnie, drobiowym lub wołowym. Całość dusimy przez 30 minut do miękkości. Możemy zostawić warzywa w obecnej formie lub zmiksować na krem. Tak przygotowaną zupę serwujemy z grzankami lub podprażonymi ziarnami słonecznika i dyni.

Sprawdź inne książki kucharskie redakcji Polki.pl

Redakcja poleca

REKLAMA