Soczewica to doskonałe źródło błonnika, o niskiej zawartości tłuszczu. Z łatwością możemy ją dodawać do sałatek, sosów lub zup, które doskonale zagęszcza. Z powodzeniem zastępuje mięso – sprawdza się w podczas przygotowywania jarskich kotletów. Sprawdź nasze przepisy z wykorzystaniem soczewicy!
Jak gotować soczewicę?
Do przygotowania gotowanej soczewicy wykorzystujemy:
- pół szklanki dowolnej soczewicy, czerwonej lub zielonej
- 2 szklanki wody
- szczypta soli
- ząbek czosnku
Na początku dokładnie płuczemy soczewicę pod bieżącą wodą i przelewamy przez sitko. Robimy to przynajmniej dwukrotnie. Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy soczewicę. Doprawiamy solą. Doprowadzamy całość do wrzenia, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut do miękkości. Dodatkowo po ugotowaniu doprawiamy jeszcze jedną porcją soli. Na koniec przeciskamy czosnek przez praskę i mieszamy razem z ugotowanymi ziarenkami. Tak przygotowana doskonale sprawdza się jako baza do zupy krem lub sałatek.
Soczewica z ryżem: przepis
Oto składniki na soczewicę z ryżem:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 średnie cebule
- 2 szklanki wody
- szklanka wywaru warzywnego
- szklanka ryżu
- szklanka soczewicy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić soczewicę z ryżem?
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i siekamy drobno cebule. Dusimy przez około 2-3 minuty do zrumienienia. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy – wsypujemy soczewicę i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Ryż dusimy na patelni w wywarze warzywnym, doprawionym solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i układamy na głębokim talerzu. Przygotowana w ten sposób ciekawie komponuje się z dowolnie wybranymi ziołami.
Zupa z soczewicy
Oto składniki na zupę z soczewicy:
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- średnia cebula
- 3 średnie marchewki
- 3 ząbki czosnku
- szczypta przyprawy curry
- szklanka soczewicy
- 3 szklanki wywaru warzywnego
- puszka pomidorów
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Jak zrobić zupę z soczewicy?
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy posiekaną wcześniej cebulę. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do reszty. Kroimy w cienkie plasterki marchewki. Wcześniej przepłukaną soczewicę gotujemy razem z pomidorami, marchewką oraz sokiem z cytryny. Całość zalewamy wywarem warzywnym lub opcjonalnie, drobiowym lub wołowym. Całość dusimy przez 30 minut do miękkości. Możemy zostawić warzywa w obecnej formie lub zmiksować na krem. Tak przygotowaną zupę serwujemy z grzankami lub podprażonymi ziarnami słonecznika i dyni.
Sprawdź inne książki kucharskie redakcji Polki.pl