Reklama

Chleb wypiekany na bazie mąki i zakwasu to szlachetny wypiek ceniony od wielu pokoleń. Przygotowywany na bazie mąki pszennej, razowej, orkiszowej lub nawet gryczanej jest obecny w każdym polskim domu. Sprawdź nasze przepisy na pachnący, domowy chleb!

Reklama

Chleb żytni na zakwasie: przepis

Oto składniki na chleb żytni na zakwasie:

  • szklanka zakwasu żytniego
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka wody
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka masła
  • łyżeczka soli

Jak zrobić chleb żytni na zakwasie?

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy przez około 10 minut. Należy dokładnie uformować ciasto i podsypywać mąkę, jeżeli masa jest kleista i zbyt ciągnąca. Po uprzednim uformowaniu układamy w misce do wyrośnięcia i przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką, by wierzch nie stwardniał i nie wyschnął. Odstawiamy na 12 godzin, a następnie po tym czasie ugniatamy przez5 – 10 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza . Ciasto na chleb przekładamy do formy i pieczemy przez 40-50 minut. Odstawiamy po tym czasie do ostygnięcia na 20 minut. Kromki chleba doskonale komponują się ze świeżymi warzywami i odrobiną masła.

Chleb bezglutenowy: przepis

Oto składniki na chleb bezglutenowy:

  • szklanka wrzącej wody
  • 6 g drożdży instant
  • 1,5 szklanki mąki jaglanej
  • pół szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka cydru

Jak zrobić chleb bezglutenowy?

W misce mieszamy ze sobą drożdże z wodą. Odstawiamy na 5 minut do wyrośnięcia i aktywacji. W osobnej misce miksujemy mąkę, skrobię, cukier, sól oraz proszek do pieczenia. Dodajemy wcześniej roztrzepane jajka, olej i cydr. Mieszamy całość na niskich obrotach miksera do połączenia się składników. Następnie wyrabiamy przez 5 minut ręcznie. Pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Wykładamy ciasto na chleb do formy i rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 45 minut. Po wyciągnięciu odstawiamy na 20 – 30 minut do wystygnięcia. Chleb bezglutenowy ciekawie smakuje posmarowany hummusem lub tradycyjnym masłem.

Chleb orkiszowy na zakwasie: przepis

Oto składniki na chleb orkiszowy na zakwasie:

  • 4 szklanki mąki orkiszowej
  • 1,5 szklanki wody
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki miodu
  • ¼ szklanki zakwasu

Jak zrobić chleb orkiszowy na zakwasie?

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy przez około 5-10 minut. Należy dokładnie uformować ciasto i podsypywać mąkę, jeżeli masa jest zbyt ciągnąca. Po uprzednim uformowaniu układamy w misce do wyrośnięcia i przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką, by wierzch nie stwardniał i nie wyschnął. Odstawiamy na 12 godzin, a następnie po tym czasie ugniatamy przez5 – 10 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza . Ciasto na chleb przekładamy do formy i pieczemy przez 60 minut. Odstawiamy po tym czasie do ostygnięcia na 20 minut. Tak przygotowany idealnie nadaje się do kanapek z serem lub wędliną.

Reklama

Sprawdź inne książki kucharskie redakcji Polki.pl

Reklama
Reklama
Reklama