Juszka jest zupą gęstą i bardzo pożywną. Przygotować ją można na dwa sposoby: na mięsie lub na rybie. Wersja druga jest jednak bardziej popularna. Zupa zawiera również duże ilości warzyw, a co za tym idzie jest bardzo zdrowa. W Polsce popularna stała się po prostu jako zupa rybna, głównie na stole wigilijnym.
Zobacz także: Jak zrobić pielmienie?
Przepis na rybną juszkę
Składniki: dowolna ryba słodkowodna np. karp, marchew, cebula, kilka ziemniaków, ¼ korzenia selera, ziele angielskie, liść laurowy, 2 l. wody, koperek, sól i pieprz.
Sposób przygotowania: Oczyścić rybę i obrać warzywa – wszystko włożyć do garnka z wodą, liściem laurowym i zielem angielskim oraz gotować przez pół godziny. Ostudzić, odcedzić wywar. Rybę rozdrobnić, a marchewkę posiekać – z powrotem dodać do wywaru. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać koperek. Polecamy podawać z ziemniakami.
Zobacz również: Jak przygotować ukraiński barszcz?