Chowder - angielska zupa rybna

Chowder to gęsta zupa rybna lub z owocami morza. Jest to tradycyjna potrawa kuchni anglosaskiej, bardzo popularna także na wschodnim wybrzeżu USA, Australii i Nowej Zelandii.
/ 10.10.2012 06:57

Chowder to gęsta zupa rybna lub z owocami morza. Jest to tradycyjna potrawa kuchni anglosaskiej, bardzo popularna także na wschodnim wybrzeżu USA, Australii i Nowej Zelandii.

Zupa ta powstała na żaglowcach. Bardzo gęsta i aromatyczna, przygotowywana na bazie wywaru z łbów rybich oraz ości i boczku. Wywar zabielany jest zasmażką lub mlekiem lub śmietaną. Do wywaru dodaje się kawałki ryb lub owoców morza. Na statkach stałym dodatkiem do niego były suchary, czasem wkruszane do zupy w celu zagęszczenia. Dziś chowder podajemy z czosnkowymi grzankami.

Chowder - angielska zupa rybna

Składniki:

  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 4 ziemniaki
  • listek laurowy
  • kilka gałązek tymianku
  • 3 szklanki wywaru rybnego
  • sól, pieprz
  • 500 g białej ryby morskiej
  • 1 szklanka kremówki
  • grzanki czosnkowe

Sposób przygotowania:

Boczek pokroić w kostkę, wytopić z niego tłuszcz, zrumienić. Na tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać seler pokrojony w kostkę, tymianek, listek, po chwili ziemniaki pokrojone w grube plastry. Zalać gorącym wywarem, gotować, aż ziemniaki będą półtwarde. Gdy ziemniaki są półtwarde, dodać rybę, zmniejszyć ogień, gotować, aż ryba i ziemniaki będą gotowe. Dodać kremówkę, uzupełnić przyprawy, odstawić na kilka minut. Podawać posypane skwarkami, z grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA