Chowder to gęsta zupa rybna lub z owocami morza. Jest to tradycyjna potrawa kuchni anglosaskiej, bardzo popularna także na wschodnim wybrzeżu USA, Australii i Nowej Zelandii.
Zupa ta powstała na żaglowcach. Bardzo gęsta i aromatyczna, przygotowywana na bazie wywaru z łbów rybich oraz ości i boczku. Wywar zabielany jest zasmażką lub mlekiem lub śmietaną. Do wywaru dodaje się kawałki ryb lub owoców morza. Na statkach stałym dodatkiem do niego były suchary, czasem wkruszane do zupy w celu zagęszczenia. Dziś chowder podajemy z czosnkowymi grzankami.
Składniki:
- 150 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 4 ziemniaki
- listek laurowy
- kilka gałązek tymianku
- 3 szklanki wywaru rybnego
- sól, pieprz
- 500 g białej ryby morskiej
- 1 szklanka kremówki
- grzanki czosnkowe
Sposób przygotowania:
Boczek pokroić w kostkę, wytopić z niego tłuszcz, zrumienić. Na tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać seler pokrojony w kostkę, tymianek, listek, po chwili ziemniaki pokrojone w grube plastry. Zalać gorącym wywarem, gotować, aż ziemniaki będą półtwarde. Gdy ziemniaki są półtwarde, dodać rybę, zmniejszyć ogień, gotować, aż ryba i ziemniaki będą gotowe. Dodać kremówkę, uzupełnić przyprawy, odstawić na kilka minut. Podawać posypane skwarkami, z grzankami.