Sernik świąteczny
Połączenie sernika i makowca - wyrafinowana kombinacja smaków.

Opublikowano: 18.12.2013, 11:44
Reklama
Ilość kalorii: 500
Czas przygotowania: 190 min
Ilość porcji: 20
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
Spód:
Reklama
- 12 dag mąki
- 5 dag masła
- jajko
- 2 łyżki cukru
Masa serowa:
- 1 kg mielonego twarogu
- 10 dag miękkiego masła
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z pomarańczy
- skórka kandyzowana
- płatki migdałowe do posypania
Masa makowa:
- puszka gotowej kutii
Przygotowanie:
1. Z podanych składników zagnieć ciasto, schłodź.
2. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia.
3. Ciasto rozwałkuj, wyłóż nim dno formy.
4. Upiecz na złoty kolor w temp. 200 stopni.
5. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.
6. Ucierając, dodawaj całe jajka, mąkę, skórkę pomarańczową i po łyżce sera.
7. Połącz masę ze skórką kandyzowaną.
8. Na podpieczony spód wyłóż masę makową, a potem serową.
9. Wierzch posyp migdałami w płatkach.
10. Piecz godzinę w temp. 185 st. C, a potem jeszcze ok. 1,5 godz. w temp. 160 st. C.
Reklama
Przepis Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"
Reklama
Reklama
Reklama