Pyszna surówka z papryki i pomidorów: lekka i sycąca
Surówka z papryki musi być nie tylko doskonała w smaku, ale także powinna przemycać mnóstwo witamin i minerałów. Papryka to zwykle warzywo lubiane przez wszystkich domowników, dlatego sięgaj po nie tak często, jak to tylko możliwe. Przygotuj aromatyczną surówkę i dodaj ją do obiadu albo udekoruj nią warzywne placuszki.
Opublikowano: 01.08.2022, 10:45
Reklama
Czas przygotowania: 20 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- po 2 papryki czerwone i żółte,
- średnia cebula,
- 3 duże pomidory lub spora garść "koktajlówek",
- ząbek czosnku lub łyżeczka mielonego czosnku,
- sól i pieprz,
- łyżka oliwy z oliwek,
- ulubione przyprawy.
Reklama
Przygotowanie:
Jeśli dodatek do obiadu to dla ciebie głównie surówka z marchewki albo buraczki, zaskocz swoich bliskich, przygotowując coś innego. Ta surówka z papryki i pomidorów to prawdziwa gratka dla miłośników warzyw i lekkich, delikatnych smaków.
Sposób przygotowania:
- Papryki umyj, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w cienkie paski.
- Cebulę obierz i pokrój na drobno albo w piórka.
- Pomidorki koktajlowe przekrój na 4 części, a duże pokrój w kostkę. Jeśli chcesz, możesz wcześniej zdjąć skórkę z pomidorów, jeśli używasz dużych.
- Paprykę, cebulę oraz pomidory wymieszaj w misce i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami.
- Następnie polej całość oliwą i dokładnie wymieszaj. Możesz także dodać odrobinę soku z cytryny.
Czytaj także:
Surówki z młodej kapusty
Surówka z botwiny
Co zrobić z kalarepy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama