Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 3-4 buraki razem z botwiną,
  • 2 średnie cebule (zwykłe lub dymki),
  • 2 średnie marchewki,
  • 2 małe jabłka (odmiany kwaśne),
  • łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju.
  • sól i pieprz do smaku,
Reklama

Przygotowanie:
  1. Buraki umyj, osusz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Najlepiej użyj do tego rękawiczek, ponieważ buraki bardzo mocno farbują.
  2. Botwinę odkrój od buraków i poszatkuj. Przełóż wszystko do miski.
  3. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz startą na grubych oczkach marchewkę.
  4. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasiennie i pokrój w kostkę lub zetrzyj na grubych oczkach. Możesz także pokroić je w większe kawałki, jeśli chcesz. Dodaj do miski i dokładnie wymieszaj całość.
  5. Przygotuj sos, mieszając oliwę lub olej z octem jabłkowym lub sokiem z cytryny. Polej gotową surówkę z botwiny, dodaj sól i pieprz do smaku.
  6. Wymieszaj całość. Możesz udekorować surówkę z botwiny świeżym koperkiem, pietruszką lub listkami mięty.
  7. Jeśli chcesz, do surówki z botwiny dodaj także owoce granatu, posiekane orzechy lub prażony sezam.

Czytaj także:
Zupa z rzodkiewki

Carpaccio z buraka

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama