Reklama

Sałatka wiosenna przygotowana z sezonowych warzyw i owoców to najlepszy pomysł na zdrowy lunch lub kolację. Warto wybierać spośród nowalijek ze sprawdzonych ekologicznych źródeł - pod koniec kwietnia sięgnij po zielone i białe szparagi, natomiast w maju korzystaj z botwiny, sałaty rzymskiej oraz szczawiu.

Reklama

Sałatki wiosenne warto doprawić sosami na bazie oliwy z oliwek lub jogurtu. Podawaj je ze świeżym pieczywem lub grzankami.

Spis treści:

  1. Sałatka wiosenna z rzodkiewką
  2. Sałatka wiosenna z jajkiem
  3. Sałatka wiosenna z fetą
  4. Sałatka wiosenna z kurczakiem

Przepis na sałatkę wiosenną z rzodkiewką

Składniki:

  • 300 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 ogórek,
  • pęczek rzodkiewki,
  • natka pietruszki,
  • 7 łyżek oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny oraz zioła prowansalskie.
  2. Pomidorki przekrój na pół, ogórka i rzodkiewki pokrój na plasterki.
  3. Wszystkie składniki przełóż do miski i polej wcześniej przygotowanym dressingiem.
  4. Sałatkę wiosenną z rzodkiewką przez podaniem oprósz natką pietruszki.
fot. Sałatka wiosenna z rzodkiewką/Adobe Stock, whitestorm

Przepis na sałatkę wiosenną z jajkiem

Składniki:

  • 1 główka sałaty rzymskiej,
  • 2 jajka,
  • 5-6 pomidorków koktajlowych,
  • puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • odrobina płatków chili,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Pokrój w ćwiartki.
  2. W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny i tymianek.
  3. Sałatę umyj i wyłóż na półmisek.
  4. Dodaj pokrojone pomidorki, jajka, pokrojoną w piórka cebulę i tuńczyka. Całość polej sosem i posyp płatkami chili.
fot. Sałatka wiosenna z jajkiem/Adobe Stock, Nelea Reazanteva

Przepis na wiosenną sałatkę z fetą

Składniki:

  • sałata masłowa,
  • 150 g sera feta,
  • 1 ogórek,
  • 1 żółta papryka,
  • garść oliwek,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 10 łyżek oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj składniki na sos: oliwę, sok z cytryny, oregano i bazylię. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Sałatę umyj i wyłóż na półmisek.
  3. Dodaj pokrojonego ogórka, pomidorki, oliwki, paprykę, cebulę i ser feta.
  4. Całość polej sosem.
  5. Sałatkę wiosenną z fetą podawaj ze świeżą bagietką.
fot. Sałatka wiosenna z fetą/Adobe Stock, anna_shepulova

Przepis na sałatkę wiosenną z kurczakiem

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka,
  • pęczek rzodkiewek,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • garść rukoli,
  • garść szpinaku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka umyj, oprósz solą, pieprzem i słodką papryką.
  2. Na patelni grillowej rozgrzej odrobinę oleju i smaż kurczaka z każdej strony na złoto. Gdy ostygnie, pokrój na plastry.
  3. W miseczce wymieszaj oliwę, słodką paprykę, tymianek oraz sól i pieprz.
  4. Szpinak i rukolę umyj i wyłóż na talerz.
  5. Dodaj kurczaka, pomidorki, rzodkiewkę i ogórka.
  6. Całość polej sosem.
  7. Sałatka wiosenna z kurczakiem to doskonały pomysł na lunch.
fot. Sałatka wiosenna z kurczakiem/Adobe Stock,timolina
Reklama

Więcej przepisów na wiosenne sałatki:

Reklama
Reklama
Reklama