Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • puszka filecików anchois
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 dużych, czerwonych papryk
  • 4 jajka na twardo
  • słoiczek czarnych oliwek
  • 4 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • świeża bazylia
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:

1. Fileciki anchois osącz z zalewy i polej sokiem z cytryny.
2. Papryki ułóż na blaszce i piecz w temp. 200°C, aż skórka stanie się właściwie czarna.
3. Papryki włóż do woreczka foliowego i odstaw na 15-20 minut.
4. Po upływie wyznaczonego czasu przekrój je na pół, oczyść z nasion i usuń skórkę.
5. Połówki papryk przekrój na paski.
6. Wymieszaj z oliwkami, posiekanym czosnkiem i oliwą.
7. Jajka pokrój na ćwiartki.
8. Paprykę ułóż na dużym półmisku, obłóż jajkami oraz listkami bazylii.
9. Całość posyp świeżo mielonym czarnym pieprzem.
10. Najlepiej podawać z tostami lub bagietką.

Reklama

Przepis z "Poradnika domowego"

Reklama
Reklama
Reklama