Sałatka ze szpinakiem - przepis składniki i przygotowanie
Zielona porcja witamin!

Opublikowano: 14.05.2014, 11:27
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 50 dag świeżego lub mrożonego bobu
- 5 dag świeżych listków szpinaku
- czerwona papryka
- 1/2 pęczka dymki
- czerwona cebula
- 5 dag sera rokpol
- łyżka musztardy Dijon
- 7 łyżek oleju słonecznikowego
- łyżka octu (najlepiej z białego wina)
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na sałatkę ze szpinakiem i bobem!
- Szpinak opłucz i dobrze odsącz.
- Bób obgotuj w osolonej wodzie, obierz.
- Paprykę i cebulę oczyść, opłucz, pokrój w kostkę.
- Dymkę drobno posiekaj.
- Ser pokrój w kostkę lub pokrusz.
- Przygotuj sos: musztardę wymieszaj z olejem, octem, dopraw solą i pieprzem.
- Składniki sałatki wymieszaj w misce, polej przygotowanym sosem i lekko schłodź w lodówce.
- Sałatka świetnie pasuje do grzanek, np. czosnkowych.
Reklama
Sprawdź inne przepisy kulinarne inspiracje:
Sałatka z krewetkami - przepis
Jak długo gotować bób?
Sałatka z kurczakiem a la cezar - przepis Ani Starmach
Sałatka makaronowa - przepis
Reklama
Reklama
Reklama