Reklama
Czas przygotowania: 20 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 1 czerwona cebula,
  • 200 g świeżego szpinaku,
  • 1 mandarynka,
  • garść ulubionych kiełków,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sos balsamiczny,
  • oliwa.
Reklama
Przygotowanie:

Kasza jaglana z warzywami to świetny pomysł na bardzo szybki, lekki i zdrowy obiad. Dodaj do niej ulubione warzywa, a nawet... owoce! Dodatek mandarynek przełamie jej smak i doda odświeżającej słodyczy.

Zobacz też inne przepisy na szybki obiad.

Przygotuj sos na bazie sosu balsamicznego i oliwy. Możesz też dodać do niej sos winegret. Kasza jaglana z warzywami smakuje doskonale zarówno chwilę po ugotowaniu, jak i chwilę później już na zimno. Jak ją przygotować?

  1. Kaszę wypłucz w zimnej wodzie, a następnie kilka razy przelej wrzątkiem. Ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Warzywa umyj. Cebulę pokrój w plasterki, pomidory na połówki. Mandarynkę obierz, a jej cząstki pozbaw zewnętrznych błonek.
  3. Na talerz nałóż kaszę jaglaną (daj jej wcześniej nieco ostygnąć), przykryj ją szpinakiem i resztą warzyw, a także kiełkami. Na górę połóż kilka cząstek mandarynki.
  4. Całość polej sosem, dopraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Chwilę naciesz oko swoim dziełem i... smacznego!
Reklama

Więcej przepisów na pyszne sałatki:
Sałatka z wędzonym łososiem
Sałatka z pora i warzyw
Sałatka z selera naciowego
Sałatka z tortellini
Sałatka cezar z kurczakiem

Reklama
Reklama
Reklama