Surówka z selera przygotowywana na bazie selera korzeniowego lub naciowego to ciekawy pomysł na lekkie i zdrowe menu. Warzywo to jest bogate w witaminy z grupy B oraz kwas foliowy - jest uważane za doskonały składnik, który musi pojawić się w diecie każdego z nas. Z dodatkiem rodzynek, marchwi lub soczystych jabłek surówka jest orzeźwiająca i smaczna. Sprawdź nasze przepisy na doskonałą surówkę z selera!
Surówka z selera naciowego: przepis
Oto składniki na surówkę z selera naciowego:
- 3 łyżki musztardy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- oliwa z oliwek
- 2 łodygi selera naciowego
- jabłko typu Jonagold
- garść dowolnych orzechów
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić surówkę z selera naciowego?
Musztardę, sok z wyciśniętej cytryny , miód oraz oliwę dokładnie mieszamy w mniejszej misce. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Łodygi selera naciowego dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na cienkie plasterki. jabłko myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w półksiężyce. Dowolne orzechy podprażamy przez około minutę na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Kruszymy i mieszamy z resztą składników. Polewamy surówkę wcześniej przygotowanym sosem. Podana do obiadu lub jako osobne danie ciekawie smakuje z dodatkiem grzanek.
Surówka z selera do obiadu: przepis
Oto składniki na surówkę z selera do obiadu:
- ćwierć główki dużego selera
- ogórek
- posiekana pietruszka
- posiekana mięta
- posiekany koperek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- oliwa z oliwek
Jak zrobić surówkę z selera do obiadu?
Seler dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy szczotką do jarzyn i obieramy ze skórki. Ścieramy na dużych oczkach tarki i przekładamy do miski. Siekamy miętę, koperek oraz pietruszkę i dodajemy całość do miski. Doprawiamy pieprzem i solą. Polewamy oliwą z oliwek i mieszamy. Tak przygotowaną surówkę z selera możemy podawać do mięsa lub pieczonymi ziemniakami.
Surówką z marchewki i selera: przepis
Oto składniki na surówkę z marchewki i selera:
- ćwierć dużego selera
- 3 jabłka typu Kortland lub Jonagold
- łyżka soku z cytryny
- oliwa z oliwek
- łyżka musztardy
- łyżka miodu
- garść rodzynek
- 2 marchewki
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
Jak zrobić surówkę z marchewki i selera?
Seler dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach i wkładamy do miski. Jabłka kroimy w cienkie plasterki. W osobnej misce mieszamy musztardę, oliwę z oliwek, miód i sok z cytryny. Doprawiamy zmielonym pieprzem i solą. Do selera dorzucamy przemyte rodzynki. Na koniec przed podaniem polewamy sosem. Tak przyrządzona surówka z selera jest zdrową alternatywą dla innych kalorycznych dodatków do obiadu.
Sprawdź inne przepisy na sałatki