SURÓWKA Z SELERA: surówka z selera naciowego i inne

Wiosenne sałatki: Z selera naciowego fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Surówka z selera to zdrowy dodatek do obiadu, który często gości na polskich stołach - sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 06.07.2017 14:33
Wiosenne sałatki: Z selera naciowego fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Surówka z selera przygotowywana na bazie selera korzeniowego lub naciowego to ciekawy pomysł na lekkie i zdrowe menu. Warzywo to jest bogate w witaminy z grupy B oraz kwas foliowy - jest uważane za doskonały składnik, który musi pojawić się w diecie każdego z nas. Z dodatkiem rodzynek, marchwi lub soczystych jabłek surówka jest orzeźwiająca i smaczna. Sprawdź nasze przepisy na doskonałą surówkę z selera!

Surówka z selera naciowego: przepis

Oto składniki na surówkę z selera naciowego:

  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • oliwa z oliwek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • jabłko typu Jonagold
  • garść dowolnych orzechów
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić surówkę z selera naciowego?

Musztardę, sok z wyciśniętej cytryny , miód oraz oliwę dokładnie mieszamy w mniejszej misce. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Łodygi selera naciowego dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na cienkie plasterki. jabłko myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w półksiężyce. Dowolne orzechy podprażamy przez około minutę na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Kruszymy i mieszamy z resztą składników. Polewamy surówkę wcześniej przygotowanym sosem. Podana do obiadu lub jako osobne danie ciekawie smakuje z dodatkiem grzanek.

Surówka z selera do obiadu: przepis

Oto składniki na surówkę z selera do obiadu:

  • ćwierć główki dużego selera
  • ogórek
  • posiekana pietruszka
  • posiekana mięta
  • posiekany koperek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • oliwa z oliwek

Jak zrobić surówkę z selera do obiadu?

Seler dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy szczotką do jarzyn i obieramy ze skórki. Ścieramy na dużych oczkach tarki i przekładamy do miski. Siekamy miętę, koperek oraz pietruszkę i dodajemy całość do miski. Doprawiamy pieprzem i solą. Polewamy oliwą z oliwek i mieszamy. Tak przygotowaną surówkę z selera możemy podawać do mięsa lub pieczonymi ziemniakami.

Surówką z marchewki i selera: przepis

Oto składniki na surówkę z marchewki i selera:

  • ćwierć dużego selera
  • 3 jabłka typu Kortland lub Jonagold
  • łyżka soku z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • łyżka musztardy
  • łyżka miodu
  • garść rodzynek
  • 2 marchewki
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli

Jak zrobić surówkę z marchewki i selera?

Seler dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach i wkładamy do miski. Jabłka kroimy w cienkie plasterki. W osobnej misce mieszamy musztardę, oliwę z oliwek, miód i sok z cytryny. Doprawiamy zmielonym pieprzem i solą. Do selera dorzucamy przemyte rodzynki. Na koniec przed podaniem polewamy sosem. Tak przyrządzona surówka z selera jest zdrową alternatywą dla innych kalorycznych dodatków do obiadu.

Sprawdź inne przepisy na sałatki

Redakcja poleca

REKLAMA