3 przepisy na wyborne sałatki ziemniaczane:
Sałatka ziemniaczana z cebulą
Składniki na 4 porcje:
- 60 dag ziemniaków
- czerwona cebula
- pęczek rzodkiewek
- 2 – 3 małe kiszone ogórki
- po 2 łyżki posiekanego szczypioru i koperku
- pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinkach, obrać, pokroić w kostkę.
- Obraną cebulę pokroić w cienkie talarki a następnie rozdzielić na pierścienie.
- Rzodkiewki i ogórki kiszone pokroić na plasterki.
- Składniki sałatki włożyć do miski. Polać jogurtem wymieszanym z majonezem i doprawionym do smaku solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posypać posiekaną zieleniną.
Sałatka ziemniaczana z pieczonym kurczakiem
Składniki na 4 porcje:- 50 dag ziemniaków
- pół pieczonego kurczaka
- papryka
- czerwona cebula
- ogórek sałatkowy
- pół główki sałaty lodowej
- 8 łyżek oliwy
- sok z cytryny
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach, pokroić w kostkę.
- Upieczonego kurczaka obrać ze skóry, oczyścić z kości, a mięso pokroić na kawałki.
- Paprykę oczyścić z pestek, pokroić na krótkie paseczki.
- Obraną cebulę posiekać. Ogórek pokroić w grubszą kostkę. Liście sałaty lodowej pokroić na kawałki.
- Przygotowane składniki skropić oliwą połączoną z sokiem cytrynowym, doprawić do smaku ziołami, solą oraz pieprzem i wymieszać.
Sałatka ziemniaczana z wędzoną makrelą
Składniki na 4 porcje:- 50 dag ziemniaków
- wędzona makrela
- czerwona cebula
- po pół strąka żółtej i zielonej papryki
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- 4 – 5 liści sałaty karbowanej
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- sok z połowy cytryny
- koperek
- sól
- pieprz
- Ziemniaki obrać, specjalną łyżeczką wydrążyć kulki lub pokroić w kostkę. Wrzucić do osolonego wrzątku, ugotować przez 8 – 10 minut, uważając aby się nie rozgotowały. Odcedzić i gorące skropić oliwą wymieszaną z octem winnym. Odstawić do ostudzenia.
- Dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę i przekrojone na połówki pomidorki.
- Makrelę obrać ze skóry, oczyścić z ości, rozdrobnić na małe kawałki i dodać do sałatki. Posypać solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na liściach sałaty i posypać piórkami koperku.
Czytaj także:
Pięć powodów, żeby jeść ziemniaki
Jak długo gotować ziemniaki?
Niemiecka sałatka ziemniaczana na ciepło
Jak długo gotować ziemniaki?
Niemiecka sałatka ziemniaczana na ciepło