Sałatki ziemniaczane – 3 oryginalne pomysły

Sałatka ziemniaczana - przepisy fot. Fotolia
Doskonale smakować będą na lunch w pracy lub kolację.
Robert Grotkowski / 06.02.2015 05:09
Sałatka ziemniaczana - przepisy fot. Fotolia
Moda na sałatki ziemniaczane przywędrowała do nas z Niemiec. Jest tam ona niemal daniem narodowym. U nas przepadają za nią zwłaszcza Ślązacy. Ich tradycyjny szałot zachwyca połączeniem ziemniaków z ogórkami, śledziem, boczkiem i jajkami. Nasze sałatki są lżejsze, ale równie smakowite. Życzymy smacznego!


3 przepisy na wyborne sałatki ziemniaczane:


Sałatka ziemniaczana z cebulą

Składniki na 4 porcje:
  • 60 dag ziemniaków
  • czerwona cebula
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 – 3 małe  kiszone ogórki
  • po 2 łyżki posiekanego szczypioru i koperku
  • pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinkach, obrać, pokroić w kostkę.
  2. Obraną cebulę pokroić w cienkie talarki a następnie rozdzielić na pierścienie.
  3. Rzodkiewki i ogórki kiszone pokroić na plasterki.
  4. Składniki sałatki włożyć do miski. Polać jogurtem wymieszanym z majonezem i doprawionym do smaku solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posypać posiekaną zieleniną.

Sałatka ziemniaczana z pieczonym kurczakiem

Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag ziemniaków
  • pół pieczonego kurczaka
  • papryka
  • czerwona cebula
  • ogórek sałatkowy
  • pół główki sałaty lodowej
  • 8 łyżek oliwy
  • sok z cytryny
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach, pokroić w kostkę.
  2. Upieczonego kurczaka obrać ze skóry, oczyścić z kości, a mięso pokroić na kawałki.
  3. Paprykę oczyścić z pestek, pokroić na krótkie paseczki.
  4. Obraną cebulę posiekać. Ogórek pokroić w grubszą kostkę. Liście sałaty lodowej pokroić na kawałki.
  5. Przygotowane składniki skropić oliwą połączoną z sokiem cytrynowym, doprawić do smaku ziołami, solą oraz pieprzem i wymieszać.

Sałatka ziemniaczana z wędzoną makrelą

Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag ziemniaków
  • wędzona makrela
  • czerwona cebula
  • po pół strąka żółtej i zielonej papryki
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 4 – 5 liści sałaty karbowanej
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • sok z połowy cytryny
  • koperek
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obrać, specjalną łyżeczką wydrążyć kulki lub pokroić w kostkę. Wrzucić do osolonego wrzątku, ugotować przez 8 – 10 minut, uważając aby się nie rozgotowały. Odcedzić i gorące skropić oliwą wymieszaną z octem winnym. Odstawić do ostudzenia.
  2. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę i przekrojone na połówki pomidorki.
  3. Makrelę obrać ze skóry, oczyścić z ości, rozdrobnić na małe kawałki i dodać do sałatki. Posypać solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na liściach sałaty i posypać piórkami koperku.


Czytaj także:

Redakcja poleca

REKLAMA