Ziemniaczana sałatka po włosku fot. STOCKFOOD/FREE

Ziemniaczana sałatka po włosku

Z czarnymi oliwkami i marynowanym czosnkiem
/ 13.06.2011 10:17
Ziemniaczana sałatka po włosku fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie 40 min * 1 porcja – ok. 430 kcal

Składniki na 6 porcji:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
- 1/2 pęczka bazylii
- pesto bazyliowe
- 1/2 słoiczka czarnych oliwek
- 50 ml bulionu
- sok z cytryny
- łyżka ząbków marynowanego czosnku
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:

1. Ziemniaki oskrob, opłucz, włóż do garnka, zalej wodą, posól. Ugotuj. Odcedź. Ostudź, a następnie pokrój w grubsze plastry.

2. Listki bazylii poodrywaj od gałązek. Osącz pomidory z zalewy i pokrój je w paseczki. Ziemniaki i pomidory ułóż na półmisku. Poprzetykaj listkami bazylii.

3. Letni bulion wymieszaj z łyżeczką pesto. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sosem skrop sałatkę.

4. Sałatkę posyp oliwkami osączonymi z zalewy oraz ząbkami marynowanego czosnku. Przykryj folią spożywczą i na 30 min odstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Smaczne przepisy na pyszne sałatki - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)