Sezon na bób trwa krótko - tym warzywem możemy się cieszyć tylko w lipcu. Dlatego warto testować różne kombinacje i serwować go na rozmaite sposoby. Bób stanowi obfite źródło białka, a dodatkowo zawiera w sobie mnóstwo kwasu foliowego. Jest również bogaty w potas i błonnik. Ponieważ to warzywo może być spożywane również na surowo, nie warto długo go gotować - lekkie obgotowanie sprawi, że bób nie straci wiele wartości odżywczych.
Przepis na kolorową sałatkę z bobem
Kolorowa sałatka z bobu, pomidorków koktajlowych i kukurydzy, wygląda niezwykle efektownie. To prawdziwa bomba witaminowa! Warto wymieszać ją z dressingiem dopiero w momencie serwowania - dzięki temu warzywa będą bardziej jędrne i chrupiące, a przekąska będzie wyglądać efektownie.
Zobacz więcej przepisów na dania z bobem
Oto składniki na sałatkę z bobem według Kasi Bukowskiej:
- 2 garście pomidorków koktajlowych,
- 100 g mieszanki pestek, uprażonych na suchej patelni (można je zastąpić np. skwarkami z boczku),
- 1 szklanka kukurydzy,
- 1 i 1/2 szklanki obranego i obgotowanego bobu,
- 1/2 łyżeczki miodu,
- 1 cytryna,
- pęczek kolendry,
- pieprz,
- sól,
- oliwa.
Jak zrobić sałatkę z bobu, pomidorków i kukurydzy? Pomidorki poprzekrawaj na połówki lub w plasterki. Przygotuj sos do sałatki: cytrynę wyparz we wrzątku, zetrzyj skórkę do miseczki. Teraz wyciśnij sok z 1/2 cytryny i dodaj do skórki. Dołącz miód, pieprz, sól i 2-3 łyżki oliwy. Dressing dokładnie wymieszaj.
W misce ułóż kukurydzę, bób, pomidorki i pestki. Udekoruj listkami kolendry. Sałatkę z bobem wymieszaj z sosem bezpośrednio pod podaniem.
Zobacz więcej video kulinarnych