Kurczak z truskawkami - przepis
Do kurczaka z truskawkami poza sezonem możesz dodać winogrona. Spróbuj!

- Karolina Mazowiecka
Opublikowano: 15.01.2013, 12:51
Reklama
Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 6 pieczonych pojedynczych filetów z piersi kurczaka
- 40 dag truskawek
- 2 awokado
- 20 dag fety
- opakowanie roszponki
- 1 ostra papryczka chili
- 2–3 łyżki czerwonego octu balsamicznego
- 4–6 łyżek oliwy
- łyżeczka skórki otartej z limonki
- gałązka rozmarynu
- sól, pieprz
Reklama
Przygotowanie:
- Truskawki umyj, osącz, oderwij szypułki. Mniejsze pokrój na połówki, większe na ćwiartki. Awokado przekrój na połowę, usuń pestki i skórkę. Miąższ pokrój na kawałki, a fetę w kostkę.
- Rozetki roszponki opłucz, osusz, oczyść z uszkodzonych listków, oderwij korzonki. Chili umyj, oczyść z pestek i drobno posiekaj.
- Na półmisku rozłóż roszponkę. Truskawki wymieszaj z fetą i cząstkami awokado. Wyłóż na roszponkę.
- Ocet balsamiczny wymieszaj z oliwą, skrop sałatkę. Posyp posiekaną chili, rozmarynem, skórką otartą z limonki i pieprzem.
- Na wierzchu ułóż kawałki pieczonej piersi kurczaka i również skrop je sosem.
Reklama
Reklama
Reklama
Polecane
Opinie
Nestlé Musli z truskawkami – śniadaniowy baton zbożowy. Opinie o produkcie
Współpraca reklamowa