Składniki:
- 6 pieczonych pojedynczych filetów z piersi kurczaka
- 40 dag truskawek
- 2 awokado
- 20 dag fety
- opakowanie roszponki
- 1 ostra papryczka chili
- 2–3 łyżki czerwonego octu balsamicznego
- 4–6 łyżek oliwy
- łyżeczka skórki otartej z limonki
- gałązka rozmarynu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Truskawki umyj, osącz, oderwij szypułki. Mniejsze pokrój na połówki, większe na ćwiartki. Awokado przekrój na połowę, usuń pestki i skórkę. Miąższ pokrój na kawałki, a fetę w kostkę.
- Rozetki roszponki opłucz, osusz, oczyść z uszkodzonych listków, oderwij korzonki. Chili umyj, oczyść z pestek i drobno posiekaj.
- Na półmisku rozłóż roszponkę. Truskawki wymieszaj z fetą i cząstkami awokado. Wyłóż na roszponkę.
- Ocet balsamiczny wymieszaj z oliwą, skrop sałatkę. Posyp posiekaną chili, rozmarynem, skórką otartą z limonki i pieprzem.
- Na wierzchu ułóż kawałki pieczonej piersi kurczaka i również skrop je sosem.