Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • szklanka suchej czerwonej fasoli
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
  • 2 średnie czerwone cebule
  • świeży ogórek
  • 1 pęczek dymki
  • czerwona papryka
  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • 7 łyżek oleju słonecznikowego
  • sok z połowy cytryny
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki miodu
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:

Przepis na sałatkę z czerwonej fasoli!

  1. Fasolę namocz w wodzie i odstaw na noc.
  2. Następnego dnia ugotuj w tej samej wodzie, w której się moczyła. Gotuj aż do miękkości.
  3. Odcedź i ostudź.
  4. Warzywa opłucz i oczyść.
  5. Paprykę pokrój w paseczki, ogórka w plasterki, cebulę w krążki.
  6. Dymkę opłucz, osusz i drobno posiekaj.
  7. Fasolę wymieszaj z przygotowanymi składnikami.
  8. Polej sosem przygotowanym z musztardy, miodu, soku z cytryny, czosnku, oleju, soli i pieprzu.
  9. Sałatkę przed podaniem obłóż kawałkami tuńczyka, odsączonymi z oleju.
Reklama

Sprawdź inne przepisy na sałatki:

Sałatka z kaszy gryczanej - przepis
Sałatka makaronowa z warzywami - przepis
Sałatka z makaronem i salami - przepis

Reklama
Reklama
Reklama